Knappen för exponeringskompensation kan nu programmeras för andra funktioner.

3 snabba om Sony A7R V

Det går att ta bilder av vissa personer och ange för kameran att den framöver ska prioritera just de ansiktena i gruppbilder.

Slutaren kan aktiveras så att inget damm kommer in vid objektivbyte.

8K-video, nytt menysystem och fokusgaffling för exempelvis makrofotografer är några av alla nyheter.

R-serien från Sony är den med högst upplösning, och femte generationen har 60,2 megapixel. Det hade även A7R IV, men i stort sett allt annat har förbättrats. Tillsammans med en ny och kraftfullare processor är fokussystemet den viktigaste förbättringen av många. Den nya kameran kan känna igen och själv fokusera på människor, djur, fåglar, insekter, bilar, flygplan och tåg. På djur och fåglar kan man välja en kombination av ögon, huvud och hals. Vi provade alla motiven och blev mycket imponerade av resultaten. Inte minst registreringen av små insekter är till stor hjälp. På avstånd valde A7R V hela insekten, och när vi gick närmare låg fokus på huvudet.

Bildkvaliteten är bland det bästa vi sett från en fullformatskamera. Även om upplösningen är oförändrad är detaljteckningen ännu bättre och bilderna har en imponerande skärpa. Vi tog 220 porträtt av ett lekande barn. Nästan alla fick perfekt skärpa på ögonen. Exponering, hudtoner och färger var av högsta klass. Vi åkte till en djurpark och tog 320 bilder under flera timmar. Det drog 31 procent av batteriet. Till och med djurögon bakom galler kunde A7R V identifiera utan problem. Kameran använder artificiell intelligens för att känna igen rörelsemönster, vilket gör att den kan hålla kvar fokus på ögon på ett imponerande sätt i sneda vinklar och när motiven vänder sidan mot kameran.

I sökaren har upplösningen nästan fördubblats till 9,44 miljoner punkter, liksom i den mycket dyrare Sony A1. Skärmen på baksidan har förbättrats till 2,1 miljoner punkter. Båda delarna gör skillnad men är inte revolutionerande. Det är utmärkt att skärmen nu kan fällas åt sidan.

A7R V kan ta bilder i ett förlustfritt komprimerat råformat, och enligt Sony kan man ta upp till 583 komprimerade råbilder i rad om man använder CFexpress-kort av typ A. Med de långsammare SD-korten kan man ta 56 bilder i serie.

PRIS

52 000 kronor

Så tyckte vi efter …

1 timme: Det nya fokussystemet tar oss med storm.

3 dagar: Stabiliseringen på åtta steg ger bilder med utmärkt skärpa.

10 dagar: A7R V är vårt nya förstahandsval för makro, landskap och porträtt.

Omdöme

+

Femte generationen är en massiv uppgradering.

Överträffar den mycket dyrare Sony A1 på många punkter.

Ännu bättre bilder än A7R IV. Särskilt på högt ISO.

-

Hastigheten på tio bilder per sekund är oförändrad.

Vi hade hoppats på lite fler nyheter på utsidan.

BETYG

9,5

Specifikationer

60,2 megapixel

10,0 bilder/sekund

9,44 miljoner punkter i sökaren

693 fokuspunkter

Närmaste konkurrent

Canon EOS R5

Testbilder