A7 IV har fått ett större grepp än föregångaren och mäter nu 13,1 x 9,6 x 7,9 cm.

3 snabba om Sony A7 IV

Sökaren har en upplösning på 3,68 miljoner punkter och en uppdateringsfrekvens på 120 bilder per sekund. Den är betydligt mer detaljerad än hos föregångaren.

Kameran har två kortplatser. Båda kan ta SD-kort som stödjer den snabba UHS-II-standarden. Det ena kan även ta blixtsnabba CFexpress-kort.

Sony A7 IV har fått ett särskilt reglage under programratten som gör att man snabbt kan växla mellan stillbilder och filmklipp.

Fyra år har det tagit Sony att utveckla efterföljaren till den storsäljande fullformatskameran A7 III. Kamerahuset är nästan identiskt med den mer filminriktade A7S III, men utan siffermarkeringar på ratten för exponeringskompensation. Men ratten kan programmeras, precis som många knappar, vilket ger god flexibilitet. Dessutom gillade vi den lilla låsknappen som såg till att vi inte vred ratten av misstag.

A7 IV är tätad och har ett större grepp än A7 III, vilket ger bättre komfort. Även skärmen är äntligen fullt vrid- och fällbar. Det är också bra att menyn nu har överskådliga färgkoder och inte minst att skärmmenyn styrs med pekfunktioner. Skärmupplösningen och en storlek på 3,0 tum är dock inte imponerande jämfört med exempelvis Nikon Z 6II.

Däremot saknar A7 IV inte ambitioner när det gäller autofokus. De 759 fokuspunkterna täcker 94 procent av sensorn, och autofokusen reagerar snabbt och säkert. Följande fokus fungerar perfekt på snabba motiv, och kameran har fått fågelögonfokus precis som flaggskeppet A1. När vi fotade betande gäss satt skärpan snabbt på ögat på samma fina sätt som med ögonfokus vid porträtt.

Med ett snabbt CFexpress-kort kunde vi plåta loss med både jpeg och råformat utan avbrott. Vi behövde inte göra uppehåll för att vänta på att bufferten skulle tömmas. Bildstabiliseringen har fått ett stort lyft och vi lyckades ta enstaka skarpa bilder utan stativ med en slutartid på fyra sekunder.

Den högre upplösningen bidrar till en mycket bra bildkvalitet med finare detaljering upp till ISO 25 600 än till exempel föregångaren och Nikon Z 6II. Färgåtergivningen rymmer fina nyansskillnader och exponeringen är säker.

A7 IV imponerar också med fin videokvalitet i 4K med 60 bilder per sekund. Den nya funktionen Focus Map kan med hjälp av färger visualisera skärpedjupet när man filmar, till exempel med en blå bakgrund och röd förgrund. Det är en spännande funktion som dock kräver tillvänjning.

PRIS 30 000 kronor

Så tyckte vi efter ...

4 minuter: A7 IV ligger bättre i händerna än föregångaren.

7 timmar: Kamerans fågelögonfokus är imponerande säker.

6 dagar: Bildstabiliseringen når nästan Canon EOS R5.

Omdöme

+

Bildkvalitet med massor av detaljer.

Bra bildstabilisering och tätning.

Vass autofokus med fågelögonfokus.

Massor av muskelkraft med kraftfull buffert.

Skärmupplösningen borde vara högre.

BETYG

9,1

Specifikationer

32,7 megapixel

1 030 000 punkter, skärm

10,0 bilder/sekund

658 gram

Närmaste konkurrent

Nikon Z 6II

Testbilder

Bilder av färgkartor togs på lägsta ISO-värde utan ISO-utvidgning, ISO 1 600, ISO 6 400 respektive högsta möjliga ISO-värde med utvidgning.