En mekanism skyddar bildsensorn mot smuts när man byter objektiv.

3 snabba om Nikon Z 9

Den elektroniska sökaren har en ljusstyrka på hela 1 000 nits vilket tillsammans med en snabb uppdateringsfrekvens gör den lika klar som en bra optisk sökare.

3,2-tumsskärmen på Z 9 är flexibel, till skillnad från D6:ans skärm. Den kan inte bara fällas uppåt och nedåt utan även vinklas åt sidan.

Z 9 har en särskild knapp för fokusinställning. Med knappen intryckt kan man byta till exempelvis 3D-fokus vis inställningsrattarna.

Den spegellösa systemkameran Z 9 är ett nytt flaggskepp för Nikon, i linje med den legendariska D3 som år 2007 tog upp Nikon i högsta ligan för fullformatare. Z 9 är nämligen inte bara en spegellös version av DSLR-kameran D6 i samma robusta viktklass. Nikon har utrustat kameran med i stort sett allt en krävande fotograf kan önska sig.

Z 9 ligger lika bra i handen som de stora D-modellerna men känns modernare. Jämfört med D6 och konkurrenten Canon EOS R3 är upplösningen dubbelt så hög. Nikon har tagit bort den mekaniska slutaren, så vi fick vänja oss vid att det sköna slutarljudet ersattes av ett syntetiskt ljud eller helt uteblev.

Kameran har en hastighet på 20 bilder per sekund. Bufferten hängde med utan problem. Om vi tog serier i okomprimerat råformat kunde vi hålla ned avtryckaren utan begränsning. Det gav enkelt över 1 000 bilder i en serie på vårt CFexpress-kort. Om vi fotade i både råformat och jpeg föll tempot dock efter 64 bilder.

Fokussystemet är nytt men har många likheter med övriga Z-kameror. Eftersom Z 9 är en utpräglad actionkamera för sport och djur har Nikon ökat funktionaliteten och precisionen. Autofokusen ser automatiskt om du siktar på ett djur, en människa eller ett fordon, och den kan visa fokus på flera objekt i samma bild. När vi plåtade fotboll kunde vi välja ut enskilda spelare med joysticken eller bara låta automatiken välja åt oss, vilket den gjorde bra.

Detta innehåll är endast för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att få tillgång
Är du inte prenumerant? Få full tillgång till Fördelszonen för bara 29 kr.
  • Ladda hem gratis e-böcker som gör dig till en bättre fotograf
  • Få fri tillgång till alla videokurser i Lightroom, Photoshop och Elements.
  • Se lärorika videor om kamerainställningar och fototeknik.
  • Ladda ned gratis program och justeringar för bildbehandling.
  • Få tidningen hem i brevlådan.