Nikon Z 8 mäter 14,4 x 11,9 x 8,3 cm. Som jämförelse är konkurrenten Sony A7R V inte större än 13,1 x 9,7 x 8,2 cm.

3 snabba om Nikon Z 8

Sökaren har 3,69 miljoner punkter. Ljusstyrkan är hög och återgivningen är kristallklar helt utan flimmer.

Skärmen är på 3,2 tum. Den kan inte bara vinklas uppåt och nedåt utan även i sidled, vilket t.ex. är bra när man fotar i stående format vid marken.

Funktionsknapparna Fn1 och Fn2 framtill är exempelvis enkla att hantera med pek- och långfingret. Dessutom är det enkelt att byta fokustyp med den speciella fokusknappen på sidan av kameran.

Denna avancerade fullformatskamera är i stora drag samma kamera som toppmodellen Z 9 för bland annat sportfoto, men den har lägre pris, lägre vikt och mindre storlek. Det innebär att Z 8 har samma utmärkta fokussystem med intelligent motivigenkänning. Den ser själv om motivet är ett djur, en människa eller ett fordon, och så har den 3D-fokus liksom Nikons stora DSLR-modeller. Funktionen är mycket bra på att hålla fast vid motiv även när hinder dyker upp. Vi fotade till exempel gokarts i full fart och snabba wakeboardare, där autofokusen snabbt och säkert hakade fast på rätt motiv och sällan ledde till misslyckade bilder.

En hastighet på 20 bilder per sekund och en ostoppbar buffert vid både rå- och jpeg-bilder gör Z 8 till en bra actionkamera. Med begränsningar i t.ex. filformat och storlek kan Z 8 även ta 30, 60 eller 120 bilder per sekund.

Kameran har endast elektronisk slutare, men eftersom den har en så kallad stackad bildsensor är risken minimal för så kallad rolling shutter, där föremål i rörelse återges krökta av en elektronisk slutare. Vi upplevde inga sådana problem. Den elektroniska slutaren kan gå ned till 1/32 000 sekund. Det innebär att man kan använda stora bländaröppningar även i starkt solsken.

Ergonomin är fantastiskt bra. Z 8 är större än Z 6 och Z 7 och påminner i sin utformning mer om den utmärkta DSLR-modellen D850. Greppet är förhållandevis högt, vilket gör att alla fingrarna ryms runt greppet. Z 8 känns extremt robust och alla funktionsknapparna sitter precis där de behövs.

Bildkvaliteten är väldigt hög och mer detaljerad än hos Canon EOS R5, men inte riktigt lika bra som hos Sony A7R V. Bildbruset är välkontrollerat till och med ISO 25 600. Kameran levererar dessutom utmärkta filmklipp i 8K. Kameran tar CFexpress- och SD-kort.

PRIS

54 990 kronor

Så tyckte vi efter ...

4 minuter: Kameran ligger lika bra i händerna som stora D850.

7 timmar: Hastighet och buffert gör Z 8 perfekt för actionmotiv.

6 dagar: Den intelligenta autofokusen är i toppklass.

Omdöme

+

Utmärkt och detaljerad bildkvalitet.

Snabba serier och ostoppbar buffert.

Suverän autofokus med intelligent spårning.

8K-video och avancerade videoinställningar.

Priset är högt.

BETYG

9,5

Specifikationer

45,4 megapixel

2 100 000 punkter, skärm

20 bilder/sekund

910 gram

Närmaste konkurrent

Sony A7R V

Testbilder