Nikon Z 7II har måtten 13,4 x 10,1 x 7,0 cm och väger 705 gram. Till skillnad från den första versionen kan kameran användas med ett batterigrepp.

3 snabba om Nikon Z 7II

Med sina 3,69 miljoner punkter är sökaren inte klassens mest detaljerade, men sökarbilden är fin och klar.

Skärmen på 3,2 tum har 2,1 miljoner punkter och visar fina detaljer och klara färger. Den kan vinklas uppåt och nedåt men kan tyvärr inte vridas.

Bakom den större luckan på sidan ryms nu både SD- och CFexpress-kort.

Nikons spegellösa flaggskepp är mer en uppdatering än en helt ny kamera. Men Z 7II är ändå intressant, eftersom Nikon har uppdaterat den robusta fullformatskameran på vitala punkter som gör denna systemkamera ännu mer helgjuten. Den utmärkta ergonomin hos Z 7 finns kvar med identisk design. Kameran ligger fantastiskt bra i händerna, och med optimalt placerade knappar kunde vi utan problem göra alla viktiga justeringar utan att ta ögat från sökaren. När vi emellanåt ville kolla inställningarna fick vi en snabb översikt på den förträffliga lcd-skärmen på ovansidan.

Föregångaren hade plats för ett XQD- eller CFexpress-kort, men nu kan man även använda SD-kort. Därmed kunde vi spara filer i råformat på det ena kortet och jpeg på det andra. Z 7II har fått hela två processorer, vilket ska öka hastigheten. När det gäller autofokus upplevde vi en tydlig förbättring, också vid ögonfokusering och i svagt ljus. Fokussystemet har fått fler bra funktioner. Man kan välja fokusföljning i hela bildytan eller i ett begränsat område för både personer och djur. Det var mycket användbart bland annat när vi tog bilder av flera personer. Träffsäkerheten är mycket hög men inte lika bra som hos exempelvis Canon EOS R5.

Detta innehåll är endast för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att få tillgång
Är du inte prenumerant? Få full tillgång till Fördelszonen för bara 29 kr.
  • Ladda hem gratis e-böcker som gör dig till en bättre fotograf
  • Få fri tillgång till alla videokurser i Lightroom, Photoshop och Elements.
  • Se lärorika videor om kamerainställningar och fototeknik.
  • Ladda ned gratis program och justeringar för bildbehandling.
  • Få tidningen hem i brevlådan.