Man kan sätta två SD-minneskort av den snabba UHS-II-typen i kameran.

3 snabba om Nikon Z 5

På fronten sitter två programmerbara funktionsknappar. Totalt kan nio knappar programmeras.

Skärmen har 1,04 miljoner punkter, vilket är omkring hälften så mycket som Z 6 och Z 7, men den är ändå detaljerad.

Paketobjektivet fälls ihop genom att man vrider zoomen förbi vidvinkelläget. Då tar det mindre plats, men man kan inte ta bilder.

Det första som slog oss med Nikons nya spegellösa fullformatskamera var hur bra den ligger i händerna. Balansen och placeringen av knappar och rattar är verkligen bra. Kameran är intuitiv att använda, och sökaren och skärmen är tydliga och ger bra information, så att inte ens en nybörjare riskerar att ta misslyckade bilder. Samtidigt är kameran så avancerad att till och med en verklig entusiast eller en yrkesfotograf kan ta just de bilder han eller hon hade planerat. Kameran kan till exempel ställas in på ljudlöst läge, slutartiden går ner till 1/8000 sekund, man kan filma timelapse-sekvenser och mycket, mycket mer.

Z 5 alstrar jpeg-foton med fina färger och hög skärpa. De är bra upp till ISO 25600. Kameran har mer plast i konstruktionen än systermodellerna Z 6 och Z 7, och så är den inte riktigt lika avancerad när det gäller filmning. Bland annat beskärs 4K-sekvenser kraftigt, vilket gör att man får mindre vidvinkel. Topphastigheten hos Z 5 är bara 4,5 bilder i sekunden, vilket är sällsynt långsamt i dag. Autofokusen är snabb och exakt. Ögonfokusen fångar inte motivet riktigt lika snabbt som exempelvis Sonys variant, men den är lättare att ställa in.

Detta innehåll är endast för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att få tillgång
Är du inte prenumerant? Få full tillgång till Fördelszonen för bara 29 kr.
  • Ladda hem gratis e-böcker som gör dig till en bättre fotograf
  • Få fri tillgång till alla videokurser i Lightroom, Photoshop och Elements.
  • Se lärorika videor om kamerainställningar och fototeknik.
  • Ladda ned gratis program och justeringar för bildbehandling.
  • Få tidningen hem i brevlådan.