X-T5 mäter 13,0 x 9,1 x 6,4 cm och är därmed en halv cm mindre på bredden än X-T4. Den tätade kameran väger 557 gram, en minskning på 50 gram.

3 snabba om Fujifilm X-T5

Med X-T5 har Fujifilm övergett den fullt flexibla skärmen på X-T4 och gått tillbaka till X-T3-typen som bara kan vinklas. Det är ett bra beslut för gatufoto men mindre optimalt när man filmar.

Sökaren har en upplösning på 3,69 miljoner punkter, precis som X-T4, men den är något större. Återgivningen är lugn och detaljerad.

Ratten för exponeringskompensation på ovansidan har blivit något större och vrids med ett behagligare motstånd än tidigare.

Fujifilms X-T-serie har med tiden blivit legendarisk med sitt klassiska utseende och fler dedikerade inställningsrattar än andra spegellösa systemkameror. Trots retrodesignen får man lika bra hjälp av automatik och avancerade funktioner.

X-T5 har till exempel den utmärkta APS-C-sensorn med 39,8 megapixel från det 3 000 kronor dyrare flaggskeppet X-H2. Precis som hos X-H2 är lägsta ISO nu 125 i stället för 160. Detaljgraden är generellt sett imponerande och bättre än hos exempelvis Canon EOS R7. Både det dynamiska omfånget och detaljåtergivningen ligger till och med nära fullformataren Nikon Z 7II med 45,4 megapixel. Brushanteringen är bra upp till och med ISO 12 800. Färgerna är dessutom fina och exponeringen säker.

Kameran har samma X-Processor 5 och intelligenta fokussystem som X-H2. Man kan specifikt välja om autofokusen ska prioritera djur, fåglar, bilar, motorcyklar, cyklar, flygplan eller tåg. I praktiken är den blixtsnabb och uthållig. När vi tog porträtt hade vi stor glädje av den kraftigt förbättrade ögonigenkänningen, och vid motiv i rörelse var autofokusen lika bra som Canon.

En hastighet på 15 bilder per sekund är utmärkt för action, men till skillnad från X-H2 med samma hastighet har bufferten svårare att hinna hantera filerna. Vi fick bara 23 jpeg- och råbilder i serie innan bufferten sa stopp, och vi fick vänta i 20 sekunder innan den var tom. En del av förklaringen är att X-T5 endast tar SD-kort och inte de snabba CFexpress-korten som X-H2 använder. Den elektroniska slutaren är dock riktigt snabb, för med X-T5 kan man fotografera på så lite som 1/180 000 sekund.

X-T5 är lite mindre än X-T4, vilket är bra med korta och lätta objektiv. Med större objektiv är balansen inte lika bra som hos föregångaren.

Med Pixel Shift Multi Shot kan X-T5 ta en bildserie som i datorn sätts ihop till ett foto på 160 megapixel. Resultatet blir utmärkt, men exempelvis Panasonic och Sony är bättre.

PRIS

21 990 kronor

Så tyckte vi efter...

4 minuter: Den vinklingsbara skärmen är perfekt för denna kamera.

7 timmar: Fokussystemet är äntligen lika bra som hos konkurrenterna.

6 dagar: Den här APS-C-sensorn ger en imponerande detaljgrad.

Omdöme

+

Utmärkt och detaljerad bildkvalitet.

Bra autofokus och fin stabilisering.

6K-video och många inställningsmöjligheter.

Hastigheten är inte den allra högsta.

Tar inte CFexpress-kort.

BETYG

9,1

Specifikationer

39,8 megapixel

1,84 miljoner punkter, skärm

15 bilder/sekund

557 gram

Närmaste konkurrent

Canon EOS R7

Testbilder

Bilder av färgkartor togs på lägsta ISO-värde utan ISO-utvidgning, ISO 1 600, ISO 6 400 respektive högsta möjliga ISO-värde med utvidgning.