Den nya bildsensorn är en så kallad staplad sensor, vilket bidrar till den höga hastigheten.

3 snabba om Fujifilm X-H2S

Sökaren är stor, tydlig och detaljerad med sina 5,76 miljoner punkter. Den beter sig nästan som en optisk sökare men med elektronikens alla fördelar.

Vi hade gärna sett att knappen för bildvisning satt till höger, så att man enklare kunde aktivera den med ögat för sökaren.

Jämfört med den tidigare X-H1, som hade separata rattar för slutartid och ISO, har X-H2S en traditionell programratt som ger bättre programmeringsmöjligheter.

Med en hastighet på 40 bilder per sekund med kontinuerlig autofokus och elektronisk slutare är Fujifilms nya toppmodell med APS-C-sensor en av marknadens snabbaste kameror.

Vi kunde ta omkring 125 jpeg- och råbilder på topphastigheten innan bufferten var full. Den höga hastigheten höll alltså bara i drygt tre sekunder, men vi behöver sällan mer och kameran fortsatte med åtta bilder per sekund. Den fyllda bufferten tömdes till det snabba CFexpress-kortet på 15 sekunder. Om vi valde endast jpeg och dämpade farten till 30 bilder per sekund fanns det i stort sett inga gränser för serietagningen.

Autofokusen kan ställas in så att den följer bland annat fåglar, flygplan eller bilar. På fåglar biter den sig fast snabbt och bra, och när man är tillräckligt nära tar den tag i fågelns öga. Ansikts- och ögonfokuseringen är säker och hittar ansikten på imponerande avstånd, jämfört med exempelvis Canon EOS R6. När vi fotograferade motorbåtar med 40 bilder per sekund och motivföljning, såg vi på bilderna att fokusen ibland släppte taget för ett ögonblick och ställde in skärpan bakom båten, innan den hittade rätt igen. Vi fick dock fortfarande massor av användbara bilder.

Det finns suveränt många inställningsmöjligheter som kan justeras på detaljnivå. Man kan till exempel skapa hela sju personliga tagningsprogram som snabbt nås via programratten. Här kan man till och med välja filformat.

Detta innehåll är endast för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att få tillgång
Är du inte prenumerant? Få full tillgång till Fördelszonen för bara 29 kr.
  • Ladda hem gratis e-böcker som gör dig till en bättre fotograf
  • Få fri tillgång till alla videokurser i Lightroom, Photoshop och Elements.
  • Se lärorika videor om kamerainställningar och fototeknik.
  • Ladda ned gratis program och justeringar för bildbehandling.
  • Få tidningen hem i brevlådan.