Kameran är extremt robust, vädertätad och använder snabba CFexpress-kort.

3 snabba om Fujifilm X-H2

Kamerans elektroniska slutare gör det möjligt att fotografera med en slutartid på bara 1/180 000 sekund, vilket är snabbast i klassen.

Den elektroniska sökaren har en upplösning på 5,76 miljoner punkter. Den är stor, klar och helt utan flimmer.

Den stora skärmen ovanpå kameran är inspirerad av skärmarna på de stora mellanformatskamerorna i GFX-serien. Den ger riktigt bra överblick och kan belysas.

Fujifilm har nu två flaggskepp bland sina spegellösa systemkameror med APS-C-sensor. X-H2S satsar främst på hastighet, medan X-H2 utmärks av sin höga upplösning på hela 39,8 megapixel. Det är nytt rekord för en APS-C-kamera, där Canon EOS R7 tidigare låg i topp med 32,3 megapixel.

Huset är identiskt med X-H2S, och ergonomin med det stora greppet är utmärkt. X-H2 har samma traditionella programratt, som ger optimala möjligheter till programmering.

Kameran har också samma nya autofokus som X-H2S med intelligent motivigenkänning. Här upplevde vi också hur snabbt och säkert den hittade motiv som djur, ansikten, ögon och cyklar. Fokushastigheten är bra men marginellt långsammare än hos X-H2S. Det beror på att X-H2 inte har samma stackade sensor med blixtsnabb utläsning. Hastigheten vid serietagning är ändå uppe på 15 bilder per sekund, vilket är tillräckligt för porträtt, landskap, arkitektur och till exempel bröllopsfoton, som den höga upplösningen passar bra för.

Den höga upplösningen tar även poäng när man tittar på detaljerna, för här ligger X-H2 tydligt före Canon EOS R7. Detaljåtergivningen och det dynamiska omfånget är ganska nära fullformatskameran Nikon Z 7II med 45,4 megapixel. Kamerans hantering av brus är bra upp till och med ISO 12 800. Färgerna är dessutom inbjudande och vi behövde i stort sett aldrig använda exponeringskompensation.

Detta innehåll är endast för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att få tillgång
Är du inte prenumerant? Få full tillgång till Fördelszonen för bara 29 kr.
  • Ladda hem gratis e-böcker som gör dig till en bättre fotograf
  • Få fri tillgång till alla videokurser i Lightroom, Photoshop och Elements.
  • Se lärorika videor om kamerainställningar och fototeknik.
  • Ladda ned gratis program och justeringar för bildbehandling.
  • Få tidningen hem i brevlådan.