Trots den stora bildsensorn är GFX 100S inte större än 15,0 x 10,4 x 8,7 cm. Fattningens diameter är hela 6,5 cm.

3 snabba om Fujifilm GFX 100S

Via en stor display på ovansidan får man väldigt bra översikt över kamerainställningarna, och man kan t.ex. se simulerade inställningsrattar vid ISO-inställning.

Designen är klassisk Fujifilm, och många av knapparna och rattarna är samma som på de mindre kamerorna i X-serien.

Pekskärmen på 3,2 tum har en upplösning på 2,36 miljoner punkter. Den är tydlig och detaljerad, och den kan vinklas men inte vridas.

Med GFX 50S från 2018 visade Fujifilm att en kamera med jättestor mellanformatssensor inte behöver vara större eller väga mer än en stor systemkamera, med eller utan spegel. Nu har Fujifilm lyckats pressa in en sensor på hela 102,0 megapixel i en kamera som inte är mycket större. Liksom de övriga GFX-modellerna är sensorn på 33 x 44 mm, vilket gör den betydligt större än fullformatet på 24 x 36 mm.

Ergonomin är fantastisk. Den kompakta GFX 100S har nämligen en gummiartad ytbeläggning och ett bra handgrepp som gör att kameran ligger som gjuten i händerna. Sökaren med 3,69 miljoner punkter håller samma höga klass som hos APS-C-kameran X-T4. Fujifilm har till och med fått plats med inbyggd bildstabilisering, och den är guld värd, för G-objektiven är stora och tunga.

Toppfarten är fem bilder i sekunden, och när vi testade autofokusen på snabba skate board-åkare var felprocenten stor. Detta är alltså ingen actionkamera, men den är fantastisk till landskap, arkitektur och porträtt, och med sin kompakta utformning är den även ett bra val för gatufoto. På sådana, mindre snabbrörliga motiv fungerar auto- och ögonfokusen riktigt bra. Många av de stora G-objektiven arbetar dock lite trögt, så fokusen reagerar inte riktigt lika snabbt som man ofta upplever med en fullformatare.

Bildkvaliteten är rent ut sagt imponerande. De stora bildfilerna har en fullständigt överlägsen detaljgrad, och på högsta ISO-värdet är de mer detaljerade än motsvarande foton från exempelvis fullformataren Sony A7R IV på 60,2 megapixel, vilket hänger ihop med den större sensorn.

Om du inte tycker att 102 megapixel är tillräckligt kan du använda funktionen Pixel Shift, där kameran tar 16 bilder som du sedan sätter ihop i programmet Pixel Shift Combiner. Det gav oss bilder på hela 407 megapixel och en filstorlek på 1,5 gigabyte. Funktionen är tidskrävande och stativ måste användas, men resultatet blir utmärkt om motivet är helt stilla.

PRIS 65990 kr

Så tyckte vi efter ...

3 minuter: Med sin kompakta design känns kameran som en DSLR i stil med Canon EOS 5D.

7 timmar: Autofokusen är inte den snabbaste vi upplevt. Lugna motiv gav de bästa bilderna.

4 dagar: Detaljgraden imponerar enormt, vi blir helt enkelt förstummade.

Omdöme

+

Fantastiskt detaljerad bildkvalitet.

Inbyggd bildstabilisering.

Bra ergonomi och lätt att använda.

Långsamma serietagningar.

Autofokusen kunde vara snabbare.

BETYG

9,1

Specifikationer

102,0 megapixel

102400 högsta ISO

5,0 bilder i sekunden

900 gram

Närmaste konkurrent

Sony A7R IV

Detta innehåll är endast för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att få tillgång
Är du inte prenumerant? Få full tillgång till Fördelszonen för bara 29 kr.
  • Ladda hem gratis e-böcker som gör dig till en bättre fotograf
  • Få fri tillgång till alla videokurser i Lightroom, Photoshop och Elements.
  • Se lärorika videor om kamerainställningar och fototeknik.
  • Ladda ned gratis program och justeringar för bildbehandling.
  • Få tidningen hem i brevlådan.