Designmässigt liknar R8 den större R6 Mark II, men man får till exempel klara sig utan joystick och extra inställningsratt på baksidan.

3 snabba om Canon EOS R8

Den elektroniska sökaren har 2,36 miljoner punkter och uppdateras 120 gånger per sekund, vilket ger en klar och lugn sökarbild.

Autofokusen har intelligent motivigenkänning som kan registrera människor, hundar, katter, fåglar, hästar, bilar, motorcyklar, flygplan och tåg.

R8 har bara plats för ett SD-kort, som placeras under samma lucka på undersidan som batteriet. Det är krångligt när kameran står på stativ.

På många sätt är Canon EOS R8 en nedbantad EOS R6 Mark II. Precis som den större modellen är den utrustad med en stor fullformatsbildsensor, och du får dessutom flera suveräna funktioner från den dyrare R6 Mark II.

Det gäller särskilt det avancerade fokussystemet med hela 4 897 valbara fokuspunkter. Motivigenkänningen arbetar även här med hjälp av artificiell intelligens och kan registrera människor, hundar, katter, fåglar, hästar, tåg, bilar, motorcyklar, flygplan och tåg. Ofta upptäckte autofokusen en fågel i ett träd innan vi själva upptäckte den, och i många situationer låste den specifikt på ögonen. Även fåglar i flykten fångades utan tvekan.

R8 inbjuder till att fotografera snabba motiv. Kameran kan nämligen ta 40 bilder per sekund med elektronisk slutare, vilket är lika mycket som den dyrare R6 Mark II. Med mekanisk slutare är hastigheten dock bara 6,0 bilder per sekund.

När vi tog serier med bilder i jpeg- och råformat med den mekaniska slutaren kunde vi ta 86 bilder innan bufferten var full. Efter 14 sekunder kunde vi börja fota igen. Om vi använde elektronisk slutare sa bufferten stopp efter 38 bilder och tömdes på 12 sekunder. Båda delarna är utmärkt i denna prisklass.

Sensorn är på 24,0 megapixel som hos R6 Mark II och ger en mycket fin och detaljerad bildkvalitet. Även höga ISO-värden som 51 200 ger användbara bilder, även om bruset börjar bli störande när du går över ISO 12 800. Exponeringen är säker och färgerna naturliga.

Kameran filmar i fin 4K-kvalitet med upp till 60 bilder per sekund eller Full HD med hela 180 bilder per sekund.

För att hålla priset nere har Canon avstått från den inbyggda stabiliseringen på bildsensorn, så här är du mer beroende av objektiv med stabilisering om du fotograferar utan stativ i svagt ljus. Dessutom använder kameran ett litet LP-E17-batteri som bara räcker till cirka 370 bilder per uppladdning.

PRIS

21 599 kronor

Så tyckte vi efter ...

4 minuter: R8 ligger bra i händerna och är enkel att använda.

10 timmar: Vi saknar en joystick att välja fokuspunkt med.

6 dagar: Autofokus och hastighet är helt fantastiska.

OMDÖME

+

Övertygande och säker autofokus.

Snygg bildkvalitet med fina detaljer.

Bra ergonomi och låg vikt.

-

Ingen bildstabilisering.

Litet batteri.

BETYG

8,9

Specifikationer

24,0 megapixel

1,62 miljoner punkter, skärm

40 bilder/sekund

461 gram

Närmaste konkurrent

Nikon Z 5

Testbilder

Bilder av färgkartor togs på lägsta ISO-värde utan ISO-utvidgning, ISO 1600, ISO 6400 respektive högsta möjliga ISO-värde med utvidgning.