Kameran är vädertätad och har plats för två SD-kort av UHS-II-typ.

3 snabba om Canon EOS R7

En sökarupplösning på 2,36 miljoner punkter är inte imponerande i den här klassen, men den snabba uppdateringsfrekvensen på 120 bilder per sekund ger en klar och detaljerad sökarbild.

Pekskärmen på 3,0 tum har en upplösning på 1,62 miljoner punkter. Den är fullt vrid- och vinklingsbar.

Hittills finns det två RF-S-objektiv särskilt avsedda för APS-C-kameror i R-serien, men R7 kan även använda de 14 RF-objektiv för fullformat som finns sedan tidigare.

Med EOS R7 tar Canon åter steget in i klassen för kameror med APS-C-sensor – och det med besked, för EOS R7 är av en helt annan kaliber än Canons befintliga små M-modeller. Den spegellösa R7:an har samma RF-fattning som de större fullformatsmodellerna i R-serien och tar upp tråden från den gamla, framgångsrika DSLR-modellen EOS 7D Mark II. Det är dock en underdrift att kalla detta för en uppgradering. R7 gör ett kvantsprång.

Det gäller inte minst det formidabla fokussystemet som ärvts från flaggskeppet EOS R3. Det kan upptäcka och följa människor, djur och fordon. Det arbetade både snabbt och säkert när vi till exempel fotograferade fåglar, båtar och bilar i rörelse. Autofokusen växlar snabbt från ansikts- till ögonsökning när personen kommer närmare, och detsamma upplevde vi med fåglar, där systemet först upptäckte kroppen, sedan huvudet och slutligen ögonen med osviklig säkerhet.

Kameran kan ta 30 bilder per sekund med full autofokus. När vi tog både jpeg och råformat i en lång serie fick vi 45 bilder innan bufferten sa stopp. Den tömdes sedan på bara nio sekunder.

Designen är i stil med de större R-modellerna, bara lite mindre. Ergonomin är bra, och både handhavande och meny håller sedvanlig Canon-stil. Canon har placerat joysticken som kontrollerar placeringen av fokuspunkter uppe vid sidan av sökaren, vilket är riktigt bra. Den är dock omgiven av ett inställningsvred som gör att man lätt råkar justera exponeringskompensationen av misstag när joysticken används.

Detta innehåll är endast för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att få tillgång
Är du inte prenumerant? Få full tillgång till Fördelszonen för bara 29 kr.
  • Ladda hem gratis e-böcker som gör dig till en bättre fotograf
  • Få fri tillgång till alla videokurser i Lightroom, Photoshop och Elements.
  • Se lärorika videor om kamerainställningar och fototeknik.
  • Ladda ned gratis program och justeringar för bildbehandling.
  • Få tidningen hem i brevlådan.