Joysticken är större än på föregångaren och gör det lättare att styra fokuspunkterna.

3 snabba om Canon EOS R6 Mark II

Den elektroniska sökaren i Canon EOS R6 Mark II har en upplösning på 3,69 miljoner punkter, precis som Nikon Z 6II och Sony A7 IV.

Det avancerade fokussystemet har hela 4 897 valbara fokuspunkter. Av dessa använder autofokusen 1 053 punkter.

På sidan av kameran finns plats för två SD-kort av UHS-II-typ. Tyvärr går det inte att använda de ännu snabbare CFexpress-korten.

Med EOS R6 Mark II rättar Canon inte bara till svagheter hos föregångaren EOS R6. Kameran går nämligen på allvar in i kampen om en topplacering i den krävande mellanklassen. Upplösningen på fullformatssensorn har ökat från 20,0 till 24,0 megapixel, och det syns. Bildkvaliteten är nämligen betydligt mer detaljerad och håller samma nivå som exempelvis Nikon Z 6II vid lågt ISO. På höga ISO-värden som 51 200 är detaljeringen till och med bättre.

En annan viktig uppdatering hittar man i fokussystemet som hämtats från flaggskeppet EOS R3. Den avancerade motivigenkänningen bygger på artificiell intelligens och kan inte bara registrera människor, djur och fordon utan även mer specifikt hundar, katter, fåglar, hästar, zebror, racerbilar, motorcyklar, flygplan och tåg. Det fungerar utmärkt.

Kameran kan ta 40 bilder per sekund med elektronisk slutare. Det är dubbelt så många som föregångaren. Med mekanisk slutare är hastigheten 12,0 bilder per sekund, vilket inte är lika spännande. Konkurrenten Nikon Z 6II klarar 14 bilder oavsett om du använder mekanisk eller elektronisk slutare. Bufferten i R6 Mark II är stark i den här klassen. Vi kunde ta 148 bilder i jpeg- och råformat i serie innan kameran sa stopp när vi fotograferade med mekanisk slutare. Med elektronisk slutare kunde vi ta 63 bilder. I båda fallen tömdes sedan bufferten på tio sekunder.

Kamerans stabilisering är helt enkelt enastående. Med objektivet RF 24-70mm F2.8 L IS USM på kameran fick vi knivskarpa bilder i en mörk kyrka när vi fotade utan stativ vid en slutartid på hela fem sekunder. Det har vi inte upplevt tidigare. Designmässigt liknar Mark II sin föregångare, men av/på-knappen har flyttats till höger sida så att vi kunde sätta på kameran även om vi bara höll den i höger hand.

Man får filmklipp i fin 4K-kvalitet och det finns dessutom en mängd avancerade filminställningar och professionella profiler att välja mellan. Vår enda invändning gäller det tämligen brutala priset.

PRIS

33 999 kronor

Så tyckte vi efter …

5 minuter: Knapparna är bättre placerade än på R6.

8 timmar: Bildstabiliseringen är helt enkelt suverän.

3 dagar: Fokussystem och hastighet är perfekta för snabba motiv.

Omdöme

+

Fin detaljåtergivning.

Mycket övertygande autofokus.

Bildstabilisering i särklass.

-

Mycket högt pris.

Skärmstorleken är en besvikelse.

BETYG

9,1

Specifikationer

24,0 megapixel

1 620 000 punkter, skärm

40 bilder/sekund

670 gram

Närmaste konkurrent

Nikon Z 6II

Testbilder

Bilder av färgkartor togs på lägsta ISO-värde utan ISO-utvidgning, ISO 1 600, ISO 6 400 respektive högsta möjliga ISO-värde med utvidgning.