Canon EOS R50 har måtten 11,6 x 8,6 x 6,9 cm. På framsidan finns ett djupt, gummerat grepp som ger riktigt bra ergonomi.

3 snabba om Canon EOS R50

Sökaren är mycket liten och mörk. Den har en upplösning på 2,36 miljoner punkter och uppdateras långsamt, vilket ger lite flimmer vid panorering.

4K-video spelas in med 30 bilder per sekund. Det finns en särskild videoknapp på ovansidan som kan användas när det är bråttom. Alternativt väljer man filmläget på programratten.

Den intelligenta autofokusen i EOS R50 känner igen människor, hundar, katter, fåglar och fordon. Den är snabb och ytterst säker.

Det är det svårt att föreställa sig en mindre systemkamera med APS-C-sensor än EOS R50. Storleksmässigt ligger kameran ganska nära den lilla EOS M50 Mark II med M-fattning, och R50 är den naturliga ersättaren till denna modell. Med sin R-fattning är den nämligen mer framtidssäker, eftersom den kan använda Canons alla R-objektiv.

Trots den mycket kompakta utformningen är R50 förvånansvärt ergonomisk att hålla i. Knapparna sitter strategiskt välplacerade, vilket gör den enkel att använda. Vi saknade dock en joystick för att flytta fokuspunkten. På R50 får man istället trycka på en knapp och använda navigeringsknapparna eller peka med fingret på skärmen.

Autofokusen är hämtad från den större R10, vilket är en stor fördel. Den är blixtsnabb och uthållig, även vid snabba motiv. Precis som toppmodellerna har R50 intelligent motivigenkänning, även om den har färre specifika motivtyper att välja mellan. Vid normal användning märker man dock inte någon större skillnad. Autofokusen kan till exempel upptäcka fåglar, och här fångade den snabbt motiven och prioriterade ögonen så långt det var möjligt.

Kamerans hastighet kan dock inte mäta sig med autofokusens. R50 klarar visserligen drygt 15 bilder per sekund med elektronisk slutare, och 12 bilder per sekund med mekanisk slutare, men bufferten utgör ett stort hinder för actionbilder. Den var full efter bara sex bilder när vi fotade i både jpeg- och råformat, varpå vi tvingades vänta i tre sekunder innan vi kunde fortsätta fotografera.

Detaljåtergivningen är utmärkt. Exponeringen är säker och när det gäller brushantering är detaljgraden fin upp till ISO 12 800.

Som vanligt hos Canon är skärmen på 3,0 tum fullt flexibel. Både detaljåtergivning och ljusstyrka är bra i relation till priset. Kameran är ett bra val för nybörjarfotografer, medan mer krävande fotografer får ut mer genom att klättra ett eller två hack högre upp på stegen.

PRIS

9 949 kronor

Så tyckte vi efter ...

5 minuter: R50 är överraskande liten i förhållande till den stora fattningen.

4 dagar: Autofokusen imponerar i den här prisklassen.

1 vecka: Den slöa hastigheten är irriterande..

OMDÖME

+

Fin bildkvalitet även vid högt ISO.

Snabb och säker autofokus.

Bra ergonomi trots de mycket nätta måtten.

-

Långsam vid serietagningar.

Ingen bildstabilisering eller tätning.

Betyg

8,6

Specifikationer

24,0 megapixel

1,62 miljoner punkter, skärm

15 bilder/sekund

1,62 gram

Närmaste konkurrent

Nikon Z 30

Testbilder

Bilder av färgkartor togs på lägsta ISO-värde utan ISO-utvidgning, ISO 1 600, ISO 6 400 respektive högsta möjliga ISO-värde med utvidgning.