*Canon EOS R10 har måtten 12,3 x 8,8 x 8,3 cm. Skärmen är på 3,0 tum och kan vinklas åt alla håll.

3 snabba om Canon EOS R10

Canon har gjort det enkelt att växla från autofokus till manuell fokus med ett litet handtag på framsidan. Vi råkade dock ställa om det flera gånger av misstag.

Den elektroniska sökaren i Canon EOS R10 har en upplösning på 2,36 miljoner punkter. Den känns dock liten.

Till skillnad från EOS R7 har EOS R10 en inbyggd blixt som kan fällas upp ovanför sökaren. Den laddas på ungefär fem sekunder.

Med EOS R10 – och den lite större R7 – har Canon nu två kameror med APS-C-sensor och samma stora RF-fattning som fullformatsmodellerna i R-serien. EOS R10 är inte bara en av de främsta modellerna i den här klassen utan utmanar även andra Canon-kameror. Det är nämligen troligt att Canon med denna modell skickar ut EOS M-serien, som också har APS-C-sensor, i kylan. Det är vettigt, för R10 känns faktiskt inte mycket större än till exempel EOS M50 Mark II. Ergonomin är riktigt bra med ett djupt grepp, och knappar och inställningsrattar är bättre placerade. Det finns till och med en bra styrspak att styra fokuspunkterna med. Det är unikt i denna prisklass.

R10 har samma överlägsna fokussystem som R7 och inte minst flaggskeppet R3. Det finns 4 503 valbara fokuspunkter, varav 651 fungerar med autofokusen som kan upptäcka och följa människor, djur och fordon. Fokusföljningen vid actionmotiv är fenomenal. Vi fotade snabba cyklister under Tour de France, och autofokusen registrerade snabbt ansikten och ögon och var fastklistrad vid motivet i alla våra bildserier. I denna prisklass kan ingen konkurrent visa upp något liknande.

Fokushastigheten backas upp av serier med 15 bilder per sekund när man använder mekanisk slutare och hela 23 bilder per sekund med elektronisk slutare. Med ett snabbt SD-kort kunde vi ta 20 jpeg- och råfiler innan bufferten sa stopp. Och det tog bara två sekunder för kameran att bli redo igen, vilket är riktigt bra.

Detta innehåll är endast för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att få tillgång
Är du inte prenumerant? Få full tillgång till Fördelszonen för bara 29 kr.
  • Ladda hem gratis e-böcker som gör dig till en bättre fotograf
  • Få fri tillgång till alla videokurser i Lightroom, Photoshop och Elements.
  • Se lärorika videor om kamerainställningar och fototeknik.
  • Ladda ned gratis program och justeringar för bildbehandling.
  • Få tidningen hem i brevlådan.