Selfiekameran har utmärkt detaljåtergivning i dagsljus men lite dämpade färger.

2 snabba om Xiaomi 13 Pro

Det finns bra möjligheter att justera skärmens färgåtergivning, till exempel så att färgerna blir naturliga.

Teleobjektivet kan även användas som makroobjektiv, vilket ger utmärkta resultat. Det är dock svårt att fokusera exakt på så nära håll.

Flaggskeppet från kinesiska Xiaomi har en vidvinkelkamera med en – i telefonsammanhang – enorm 1”-sensor. Det innebär bland annat bra prestanda i svagt ljus, vilket är särskilt tydligt i råfilerna från kameran. De blev relativt brusfria och skarpa med bra färger när vi fotograferade utan stativ under den blå timmen. När du tar jpeg-bilder kan du använda telefonens nattläge för ännu bättre färger och ljus i svagt ljus. Det dynamiska omfånget från den stora sensorn är också bra och vi kunde få fram en hel del detaljer i mörka områden i Lightroom.

Vidvinkelkameran har en brännvidd motsvarande 23 mm. Xiaomi 13 Pro har dessutom en ultravidvinkel och ett teleobjektiv motsvarande 14 mm och 75 mm. Vi blev dock lite besvikna på detaljnivån från de två objektiven. De bästa konkurrenterna är vassare.

Å andra sidan är telefonens porträttfunktion imponerande. Den skapar de bästa övergångarna mellan hår och den artificiellt oskarpa bakgrunden som vi har sett hittills. Men den är fortfarande inte perfekt som hos en riktig kamera. Färger och ljus är generellt sett bra.

Leica har satt sitt namn på kamerasystemet och objektiven, och de har också bidragit till den utmärkta kameraappen, där du kan välja mellan två Leica-bildstilar för dina bilder. Appen har ett Pro-läge där du kan göra manuella inställningar och fotografera i råformat. Autofokusen fungerar bra och den har till och med ögonfokus. Som standard har bilderna cirka 12 megapixel, men du kan också välja 50 megapixel. I det senare fallet blir bilderna inte riktigt skarpa med någon av kamerorna, så vi föredrar den lägre upplösningen.

PRIS 12 990 kr (256 GB)

OMDÖME

+

Mycket bra porträttfunktion.

Bra prestanda i svagt ljus.

Bra detaljgrad med vidvinkelkameran.

Ultravidvinkel och tele kunde vara lite skarpare.

Foton på 50 megapixel borde ha högre detaljgrad.

BETYG

9,2

Specifikationer

50,3 megapixel

8K videoupplösning

6,7 tum, skärm

229 gram

Testbilder