Alla mobilens kameror, även den på framsidan, tar bilder med en upplösning på 12,0 megapixel.

2 snabba om Sony Xperia 1 V

Telefonen har en ultravidvinkel som motsvarar 16 mm, en vidvinkel på 24 mm och ett zoomobjektiv på 85-125 mm. Digitalt kan man gå upp till 375 mm, men här är kvaliteten låg.

Till skillnad från många andra mobiler kan man sätta ett microSD-kort i Xperia 1 V för att få mer lagringsutrymme för bilder och filmklipp än de inbyggda 256 GB.

Den femte generationen av Sonys flaggskeppsmobil är det närmaste man kommer upplevelsen av en systemkamera i en mobiltelefon. Xperia 1 V har en mycket bra autofokus med ögonsökning som håller jämna steg med rörliga motiv, och telefonen kan ta 30 bilder per sekund med ljusmätning och fokusering.

Användargränssnittet i kameraappen påminner om Sonys kameror och har utmärkta möjligheter till direktinställningar. Bland annat finns slutarprioritet och programautomatik. Det finns även en Fn-knapp med snabb åtkomst till ljusmätningsmetod, ISO, fokusinställningar med mera. Och precis som med en riktig kamera kan du spara dina inställningar som egna program.

Mångfalden av inställningar kan dock lätt bli ett hinder för bra bilder, eftersom du kan bli osäker på om du har gjort optimala inställningar. Om du t.ex. fotograferar i råformat eller med programautomatik försvinner möjligheten att använda nattfotografering, som ger mycket bättre bilder i svagt ljus. Råformat innebär också att du inte kan fota i HDR-läge, något som annars förbättrar de flesta bilder. Så det slutade med att vi använde Auto och jpeg, så att vi hade tillgång till HDR och nattfotografering och kunde ta snyggare bilder.

Om du inte skapar innehåll där du har gott om tid och verkligen kan arbeta med inställningarna, är det bättre att välja Apples eller Samsung flaggskepp, som tar minst lika bra bilder med auto. I bra ljus ger dock Xperia 1 V utmärkt detaljåtergivning med vidvinkelkameran. Ultravidvinkeln ger också bra resultat, medan bilder från zoomkameran inte blir riktigt skarpa.

När det gäller filmning är inställningarna ännu mer omfattande och därmed förvirrande. Det finns inte mindre än tre appar för filmning med olika alternativ.

PRIS

14 990 kr

OMDÖME

+

Bra autofokus med ögonsökning.

Bra detaljgrad – särskilt på vidvinkel.

Massor av inställningar för nördar.

Överväldigande antal valmöjligheter.

Högt pris.

BETYG

8,8

Specifikationer

12,0 megapixel

4K videoupplösning

6,5 tum, skärm

187 gram

Testbilder