En penna ingår. Den sticks in nedtill i telefonen när den inte används. Den är enkel att dra ut efter ett lätt tryck.

3 snabba om Samsung Galaxy S23 Ultra

Skärmen på 6,8 tum har en ljusstyrka på 1 750 nits och en uppdateringsfrekvens på 120 Hz, vilket ger en väldigt ljus och detaljerad bild.

Selfiekameran på mobilens framsida har en upplösning på 12,0 megapixel. Filmklipp spelas in i 4K med upp till 60 bilder per sekund.

Alla kameror har optisk bildstabilisering. Dessutom är S23 Ultra bra på att fånga rörliga motiv tack vare autofokusens fina spårningsfunktion.

Den stora flaggskeppsmobilen S23 Ultra stoltserar med hela fyra kameror på baksidan. Överst sitter en ultravidvinkel på 12 megapixel som ger en fin detaljgrad och har bra koll på färgfel i kontrastrika övergångar. Faktum är att den är marginellt bättre än ultravidvinkeln i Apples väsentligt dyrare iPhone 14 Pro Max i samma storlek.

Huvudattraktionen är en vidvinkel som kan ta jpeg-bilder på 200 megapixel. Man kan dock även välja 50 eller 12 megapixel, vilket även är standard på iPhone 14 Pro Max. Vid en jämförelse av jpeg-filer på 12 megapixel levererar Samsung en aning bättre detaljteckning än Apple. Exponeringen är lite ljusare och färgerna lite kallare. Vid 200 megapixel är bilderna grumliga, medan de på 50 megapixel är ganska inbjudande.

S23 Ultra har även två teleobjektiv på 12 megapixel med 3x respektive 10x optisk zoom. Båda teleobjektiven ger verkligt detaljerade bilder. Man kan öka brännvidden ytterligare till 100x zoom, men då handlar det om en digital zoom som ger tämligen pixliga bilder. På högt ISO är S23 nästan lika bra som iPhone 14 Pro Max.

Man kan fotografera i jpeg- och råformat med alla kamerorna och dessutom välja funktionen Expert Raw, som ger fler inställningsmöjligheter vid fotograferingen. Råbilder kan tas med en upplösning på maximalt 49,9 megapixel, vilket ger en enastående detaljåtergivning även om råfiler med ungefär samma upplösning från iPhone 14 Pro Max är något bättre. Totalt sett är dock de två modellerna mycket jämbördiga på fotosidan.

När det gäller video kan man njuta av fina 8K-klipp med 24 eller 30 bilder per sekund. 4K kan ha upp till 60 bilder per sekund. Det går dessutom att filma i super slow motion i Full HD med hela 960 bilder per sekund. Android-användare som vill ha den allra bästa bildkvaliteten kan inte få en bättre mobil än S23 Ultra.

PRIS

18 490 kronor

Så tyckte vi efter...

3 minuter: Trots storleken ligger S23 Ultra bra i handen.

9 timmar: Autofokus med spårning är en hit.

5 dagar: Bildkvaliteten är helt fantastisk.

Omdöme

+

Verkligt fin och detaljerad bildkvalitet.

Snygg 8K-video.

Snabb och säker autofokus.

Ett riktigt kraftpaket.

Råfiler inte riktigt lika bra som hos iPhone 14 Pro.

BETYG

9,4

Specifikationer

200 megapixel

8K videoupplösning

6,8 tum, skärm

233 gram

Närmaste konkurrent

Apple iPhone 14 Pro Max

Testbilder

Detta innehåll är endast för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att få tillgång
Är du inte prenumerant? Få full tillgång till Fördelszonen för bara 29 kr.
  • Ladda hem gratis e-böcker som gör dig till en bättre fotograf
  • Få fri tillgång till alla videokurser i Lightroom, Photoshop och Elements.
  • Se lärorika videor om kamerainställningar och fototeknik.
  • Ladda ned gratis program och justeringar för bildbehandling.
  • Få tidningen hem i brevlådan.