Objektivet har en ljusstyrka på F1.8–4.0, men redan vid 24 mm är största bländare F2.8.

3 snabba om Sony ZV-1 II

Vindskyddet är en enorm tillgång när man filmar utomhus. När det var monterat fick vi inget vindbrus, inte ens i ganska kraftig vind.

Stativgängan sitter på ena sidan, så att man kan öppna locket till batteri och minneskort när kameran är fastskruvad på ett stativ.

På en knapp ovanpå kameran kan man enkelt växla mellan en stor och en mindre bländaröppning för att få en suddig eller skarp bakgrund.

Sony ligger inte på latsidan när det gäller att lansera kompaktkameror som gör det enkelt att filma semester och vardag och som samtidigt har bra stillbildsfunktioner. En sådan kamera är ZV-1 II, som jämfört med föregående modell har kraftigare vidvinkel i det fasta zoomobjektivet. Brännvidden motsvarar 18–50 mm, jämfört med 24–70 mm för den första ZV-1. Om du till exempel filmar dig själv är det därmed enklare att få med både dig och omgivningen i bild.

För stillbilder är den extra vidvinkeln användbar på exempelvis landskap och arkitektur. 1”-sensorn är relativt stor, vilket ger utmärkt bildkvalitet och möjlighet till snygg bakgrundsoskärpa.

Man kan välja samma program som på andra kameror, t.ex. bländarprioritet, och man kan fotografera i råformat, vilket den enklare modellen ZV-1F inte kan. På så sätt funkar kameran alltså även som en bra fickkamera – fast utan sökare.

Reglagen är tyvärr lite osmidiga. Programratt saknas, så tagningsprogram måste väljas i menyn. Man växlar mellan video, foto och en särskild funktion för slowmotion på samma knapp, där man trycker en eller flera gånger för att byta mellan de tre funktionerna. Slowmotion hade vi hellre valt i menyn, så att vi inte behövde trycka förbi den funktionen när vi växlade från video till foto.

Autofokusen reagerar snabbt och ögonfokusen hänger envist fast vid ögonen. Med en särskild funktion kan kameran ta filmklipp där den följer ögat, och när du håller upp något framför kameran, till exempel en produkt, växlar fokus till produkten. Så fort du tar bort produkten går fokus tillbaka till ögat igen. Det fungerar snabbt och exakt. Videokvaliteten i 4K är bra och detaljrik.

Det nya objektivet har fin skärpa i mitten, vilket är optimalt på de mellersta bländaröppningarna. På den största vidvinkeln blir hörnen aldrig helt skarpa, men viktiga element är sällan placerade i dessa områden.

PRIS:

12 000 kronor

Så tyckte vi efter …

2 minuter: Det är praktiskt att kameran sätts på när man fäller ut den flexibla skärmen.

1 timme: Bra att kameran får plats i en stor byxficka.

4 dagar: Skärmen är svår att avläsa i solsken.

OMDÖME

+

Bra fickstorlek.

Utmärkt bildkvalitet.

Fina videofunktioner.

-

Ingen sökare.

Lite osmidigt handhavande vid foto.

BETYG

8,8

Specifikationer

20,0 megapixel

0,92 miljoner punkter, skärm

24 bilder/sekund

293 gram

Närmaste konkurrent

Nikon Z 30

Testbilder