Även om du kan åstadkomma en massa snygga effekter i bildbehandlingen, är det inget som slår ett fysiskt filter framför frontlinsen när du vill ta bilder vid långa slutartider, få fram fler detaljer i kontrastrika motiv eller åstadkomma en snyggt djupblå himmel.

Det finns tre typer av filter som fortfarande gör stor skillnad vid tagningstillfället och kan lyfta dina bilder till nya höjder. De är polfiltret, ND-filtret och det tonade filtret som används i helt olika situationer.

>Läs också: 4 filter som varje fotograf bör känna till

I den här videoskolan går vi igenom de tre filtren i varsitt avsnitt. Du kan se hur du använder dem, vilken effekt de har och hur du får ut det bästa av dem.

Starkare färger med ett polfilter

Polfiltret avlägsnar reflexer i vatten och andra blanka föremål. Det betyder att man lättare kan se vad som händer under vattenytan, och att färgerna blir mer mättade när reflexer i t.ex. blad och små vattendroppar i luften försvinner.

Polfiltret kan göra färgerna i den blå himlen mer mättade.

Med polfiltret kan du alltså åstadkomma en djupare färg hos en blå himmel. Du behöver emellertid använda rätt teknik för att få ut önskat resultat av polfiltret, och i videon går vi igenom hur du gör.

Snygga effekter med ett ND-filter

ND-filtret kallas också för gråfilter. Det fungerar som solglasögon som filtrerar bort ljus. Du använder det för att kunna använda längre slutartider, så att du kan skapa effekter där t.ex. vatten i en bäck får en silkeslen yta, eller där molnen på himlen dras ut till effektfulla streck.

>ND-filter kan bland annat användas för att ge snygga effekter i vattenfall. I den här videon berättar landskapsfotografen Mads Peter Iversen hur du lyckas med bilderna av vattenfall.

Filtren finns tillgängliga med olika styrkor, och i videoavsnittet nedan om ND-filter visar vi effekten och hur du använder filtret.

Fler detaljer med ett avtonat filter

Avtonade filter består av filter som tonar över från helt genomskinligt till antingen färg eller grått. De gråa varianterna kallas också för graduerade ND-filter. Dessa kan man använda för att få fram fler detaljer i de mörka och ljusa delarna av en bild. Om du fotograferar ett motiv med hög kontrast, t.ex. en mörk förgrund mot en ljus himmel, kan du med hjälp av filtret få fram fler detaljer i både den ljusa himlen och den mörka förgrunden.

Bilden ovan är tagen utan användning av filter. För att få fram detaljer i förgrunden har vi exponerat så att himlen har blivit nästan helt vit och tom på detaljer.

Här har vi använt ett avtonat filter, vilket gav en mörkare himmel med fler detaljer. Vi har dessutom plockat fram ännu fler detaljer i Photoshop.

>Läs också om filter i vår e-bok Guide till landskapsbilder

Nedan kan du se de tre avsnitten i Filterskolan om du prenumererar på Bonnier Digital FOTO.

Detta innehåll är endast för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att få tillgång
Är du inte prenumerant? Få full tillgång till Fördelszonen för bara 29 kr.
  • Ladda hem gratis e-böcker som gör dig till en bättre fotograf
  • Få fri tillgång till alla videokurser i Lightroom, Photoshop och Elements.
  • Se lärorika videor om kamerainställningar och fototeknik.
  • Ladda ned gratis program och justeringar för bildbehandling.
  • Få tidningen hem i brevlådan.