50 mm ser världen ungefär som det mänskliga ögat gör, vilket betyder att objektivet är lämpligt för resebilder, landskap, porträtt och gatufoto med mera.

2 snabba om Sony FE 50mm F1.4 GM

Vikten har minskats med imponerande 264 gram jämfört med den gamla modellen.

Direkt solljus från en lågt stående sol rakt framför kameran hanterades mycket övertygande utan fula reflexer.

Ingen har så många objektiv till spegellösa systemkameror som Sony. Nu är siffran uppe på 71, men ändå fortsätter flödet av nya förbättrade modeller.

Sony har naturligtvis redan ett 50mm F1.4, men det är från 2016 och mycket har hänt på teknikfronten sedan dess. Det är alltså dags för en uppdatering, och den här gången får vi till och med den exklusiva GM-beteckningen som innebär Sonys yppersta lyx.

Konstruktionen lever helt upp till våra förväntningar med en exakt manuell fokusring och en bländarring som både kan rotera med behagliga klick mellan bländarstegen och med glidande justeringar. Autofokusen är skoningslöst konsekvent och tyst i alla de scenarier vi testade, tack vare två XD Linear-motorer.

De 11 bländarlamellerna ger en fantastiskt snygg bakgrundsoskärpa på de största bländaröppningarna, och våra höga förväntningar infriades också här. Det nya objektivet är på alla sätt bättre än det från 2016 och väger imponerande nog 33 procent mindre. Men vad händer om man jämför med ett nytt objektiv? För att hitta svaret jämförde vi med Sigmas nya objektiv, som också är 50mm F1.4, och skillnaderna är stora.

Sigmas version är bra på många områden, men när det gäller skärpa och detaljnivå ända ut till bildkanterna är Sonys 50mm klart överlägset upp till F4.0. Även bakgrundsoskärpan är bättre hos Sony. Vi använde bland annat en neutralt grå skiva som bakgrund på några av testbilderna, och Sony återgav den helt perfekt. I vår recension av Sigmas – hälften så dyra – objektiv kan du läsa om de överraskande resultat vi fick.

PRIS

20 000 kronor

OMDÖME

+

Fantastisk bildkvalitet ända ut till bildkanten.

Mycket fin bakgrundsoskärpa.

Överraskande kompakt.

Bättre än Sigmas nya.

-

Priset på GM-objektivet är avskräckande.

BETYG

9,1

Specifikationer

41 cm närgräns

11 bländarlameller

9,6 x 8,1 cm

516 gram

Testbilder