Eftersom objektivet har L-fattning kan det förutom Panasonic även användas på kameror från Leica och Sigma.

2 snabba om Panasonic Lumix S 14-28mm F4.0-5.6 Macro

Objektivet är tätat mot damm och vattenstänk och känns robust även om det är förhållandevis lätt.

Längden ändras inte när du zoomar, vilket är en fördel bland annat när du är nära motiven.

14 mm brännvidd innebär att objektivet har den hittills största vidvinkeln i Panasonics objektivserie till märkets fullformatskameror. Ultravidvinklar som denna används ofta för att fånga stora motiv som landskap eller stadsmiljöer. Den här versionen har dessutom en närgräns på 15 cm från bildsensorn, så man kan även gå riktigt nära sina motiv, och vi tog mycket detaljrika bilder av små motiv.

Panasonic dristar sig till och med att kalla objektivet Macro, trots att förstoringsgraden bara är 0,5x. För att få 0,5x förstoring måste man dock fotografera på 28 mm, där ett motiv på omkring sju centimeter fyller bilden på bredden.

Även på 14 mm kunde vi fokusera på motiv bara några centimeter från frontlinsen. På 28 mm fick vi samtidigt en fin bakgrundsoskärpa med rundade högdagrar. Man bör dock tänka på att man lätt kan skugga motiven när man fotograferar på så kort avstånd.

Objektivet passar också väldigt bra till traditionella vidvinkelmotiv, där man verkligen får med mycket på 14 mm. Autofokusen arbetar snabbt och nästan helt ljudlöst. Skärpan är riktigt bra i mitten även från den största bländaröppningen. På 14 mm är hörnen lite mjuka upp till F8.0, medan de är helt skarpa på 28 mm.

På 14 mm syns kraftig tunnformig missteckning där raka linjer kröks, men det är normalt vid så kraftig vidvinkel och korrigeras automatiskt i jpeg-filerna. I exempelvis Lightroom är det dessutom enkelt att ta bort missteckning i råfilerna. Man förlorar dock en del av ytterkanterna vid sådana korrigeringar. Upp till F8.0 ser man en aning vinjettering där bildhörnen är lite mörkare än mitten, men även det är lätt att korrigera i Lightroom. Problem med kromatisk aberration förekommer inte.

PRIS

9 490 kronor

OMDÖME

+

Lätt och robust.

Bra skärpa i mitten från full bländaröppning.

Snabb och tyst autofokus.

Mångsidigt objektiv.

-

Kraftig missteckning på 14 mm.

BETYG

9,0

Specifikationer

15 cm närgräns

7 bländarlameller

8,4 x 9,0 cm

345 gram

Testbilder

Detta innehåll är endast för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att få tillgång
Är du inte prenumerant? Få full tillgång till Fördelszonen för bara 29 kr.
  • Ladda hem gratis e-böcker som gör dig till en bättre fotograf
  • Få fri tillgång till alla videokurser i Lightroom, Photoshop och Elements.
  • Se lärorika videor om kamerainställningar och fototeknik.
  • Ladda ned gratis program och justeringar för bildbehandling.
  • Få tidningen hem i brevlådan.