Objektivet är vädertätat enligt IP53-standarden, vilket bland annat betyder att det tål vattenstänk.

2 snabba OM System M.Zuiko ED 90mm F3.5 Macro IS Pro

För att få 2:1-makro ställer man fokusbegränsaren i läget S-Macro. Den största bländaröppningen är då F5.0 istället för F3.5.

Genom att dra fokusringen bakåt växlar man snabbt från autofokus till manuell fokusering, och det är enkelt att göra med kameran för ögat.

Med detta nya objektiv kan du komma närmare motiven än med något annat objektiv i OM Systems sortiment. Förstoringsgraden kan bli 2:1, vilket innebär att motivet är dubbelt så stort på bildsensorn som det är i verkligheten. I detta läge fick vi fram detaljer som vi egentligen inte ville se alls. Plötsligt upptäckte vi småkryp på en jordgubbe, och varje litet dammkorn kunde störa motivet. Och objektivet kan till och med komma ännu närmare.

Det kan nämligen användas med OM Systems telekonvertrar, bland annat MC-20 på 2x för drygt 4 000 kronor, som ger förstoringsgraden 4:1. Eftersom objektivet är avsett för spegellösa systemkameror med Four Thirds-sensor och 2x brännviddsförlängning, motsvarar det 8x förstoring på en fullformatskamera. Här kunde vi få huvudet på en tändsticka att fylla hela bildytan.

Objektivet har en brännvidd motsvarande 180 mm och kan även användas för andra motiv, till exempel porträtt. Skärpan är utmärkt. Bildhörnen blir lite mörka på de största bländaröppningarna, men det försvinner från F5.6.

På vanliga motiv reagerar autofokusen snabbt och exakt. På makromotiv är den fortfarande användbar men den tvekar mer. Även med en liten fokuspunkt upplevde vi ibland att OM-1-kameran inte ställde in skärpan precis i fokuspunkten, utan lite bakom eller framför. Vi föredrog att ta makrobilder med manuell fokusering.

Det lätta objektivet är unikt och roligt att arbeta med, och vi hittade massor av nya motiv som vi ville se i detalj. Bland annat tack vare bildstabiliseringen kunde vi ta makrobilder utan stativ. Man ska dock vara medveten om att skärpedjupet är extremt litet, så skärpan hamnar fel ibland.

PRIS

16 490 kronor

OMDÖME

+

Tar dig otroligt nära motiven.

Kompakt och lätt.

Lätt att ställa in.

-

Autofokusen är svår att styra vid makrofoto.

Inte så billigt.

BETYG

9,0

Specifikationer

22 cm närgräns

7 bländarlameller

13,6 x 7,0 cm

453 gram

Testbilder

Detta innehåll är endast för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att få tillgång
Är du inte prenumerant? Få full tillgång till Fördelszonen för bara 29 kr.
  • Ladda hem gratis e-böcker som gör dig till en bättre fotograf
  • Få fri tillgång till alla videokurser i Lightroom, Photoshop och Elements.
  • Se lärorika videor om kamerainställningar och fototeknik.
  • Ladda ned gratis program och justeringar för bildbehandling.
  • Få tidningen hem i brevlådan.