Objektivet levereras i en extra kraftig och välstoppad väska. Dessutom ingår ett 15 cm långt motljusskydd.

2 snabba om Nikon Nikkor Z 600mm F4.0 TC VR S

Objektivet har en inbyggd telekonverter på 1,4x som ökar brännvidden till 840 mm. Dessutom finns flera programmerbara knappar och funktionsringar.

Frontlinsens stora diameter på 16,5 cm inbjuder inte till montering av filter. Istället kan små filter placeras i en insats längst bak på objektivet.

För natur- och sportfotografer är detta tele en riktig läckerbit. Det är visserligen betydligt dyrare än DSLR-versionen AF-S 600mm F4.0 E FL ED VR. Men det har en inbyggd telekonverter, och vikten har till och med minskats med 550 gram. Längden är ungefär densamma.

Precis som så många andra teleobjektiv av denna kaliber krävs det en del råstyrka för att fotografera utan stativ under längre tid. När vi fotade utan stativ arbetade dock bildstabiliseringen säkert, och vi fick bara några få oskarpa bilder. Med en ljusstyrka på F4.0 måste det dessutom vara ganska dunkelt innan ISO-värdet blir för högt. Vi fotade bland annat djur ute i naturen med en slutartid på 1/800 sekund och F4.0 i grått väder. Här höll vi ISO på 1 400 och fick knivskarpa foton med fina detaljer och mycket snygg bakgrundsoskärpa.

Bildkvaliteten är överlag imponerande med fin skärpa från mitten ut till hörnen från full bländare till F16. Vinjettering, missteckning eller färgfel syns inte.

Med telekonvertern aktiverad kunde vi komma ännu närmare skygga småfåglar utan att bildkvaliteten dalade. Här är dock den största bländaren F5.6, vilket fortfarande är bra för en så stor brännvidd. Telekonvertern aktiveras enkelt via ett litet handtag. Båda inställningarna kan låsas så att man inte råkar byta brännvidd av misstag.

Autofokusen är snabb, tyst och säker, och samspelet med motivigenkänningen i Z 9 var en enorm hjälp när vi ville hålla kvar skärpan på fåglar som hoppade från gren till gren. Närmaste fokusavstånd är 4,3 meter och via en knapp kan man aktivera en fokusbegränsning som gör att autofokusen börjar arbeta från tio meter, vilket ökar fokushastigheten ytterligare.

PRIS

189 990 kronor

Så tyckte vi efter...

5 minuter: Vikten är behaglig i förhållande till storleken.

2 dagar: Vi älskar den inbyggda telekonvertern.

Omdöme

+

Knivskarpt och ljusstarkt tele.

Inbyggd telekonverter ökar brännvidden.

Lätt och kompakt i sin klass.

Stativfästet är inte Arca-kompatibelt.

Mycket avskräckande pris.

BETYG

9,2

Specifikationer

430 cm närgräns

9 bländarlameller

16,5 x 43,7 cm

3 260 gram

Testbilder