2 snabba om Nikon Nikkor Z 14-24mm F2.8 S

På den lilla displayen kunde vi växla mellan visning av avstånd, brännvidd och bländare, vilket var till stor hjälp i mörker.

Den innersta kontrollringen på det vädertätade objektivet kan programmeras. Vi valde att reglera bländaren med ringen.

Till DSLR-kameror är Nikons AF-S Nikkor 14-24mm F2.8G ED från 2007 närmast legendariskt, och nu har Nikon presenterat ett objektiv med samma ultravidvinkelområde och höga ljusstyrka till sina spegellösa fullformatskameror i Z-serien. Den optiska kvaliteten är på samma höga nivå med överlägsen skärpa från bildmitten ut i hörnen vid full bländare och vid alla brännvidder.

Skärpan i bildmitten är överlag mycket fin, men på bländare F5.6 blir hörnen överraskande mjuka. Vinjettering, missteckning och färgfel kunde vi inte se, vilket är imponerande för en ultravidvinkel. Finishen är väldigt snygg, och frontlinsen skyddas av ett litet, inbyggt motljusskydd. I priset ingår två större motljusskydd, där det största ger möjlighet att använda filter. Det är en bra detalj.

Vi testade objektivet med en Nikon Z 6II, och på grund av kamerans inbyggda bildstabilisering hade vi bättre förutsättningar att ta bilder utan stativ med lång slutartid än med den gamla DSLR-versionen. Bland annat kunde vi lätt ta skarpa bilder utan stativ vid 1/4 sekund på kvällen. Både zoom- och fokusringen roterar lagom stramt. Det gäller även den programmerbara kontrollringen. Priset är tyvärr rätt högt.

PRIS 28890 kr

BETYG

9,1

Detta innehåll är endast för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att få tillgång
Är du inte prenumerant? Få full tillgång till Fördelszonen för bara 29 kr.
  • Ladda hem gratis e-böcker som gör dig till en bättre fotograf
  • Få fri tillgång till alla videokurser i Lightroom, Photoshop och Elements.
  • Se lärorika videor om kamerainställningar och fototeknik.
  • Ladda ned gratis program och justeringar för bildbehandling.
  • Få tidningen hem i brevlådan.