Autofokusen drivs av en Nano USM-motor som är i stort sett ljudlös och arbetar snabbt.

2 snabba om Canon RF 135mm F1.8L IS USM

Ett stort motljusskydd på 8,5 cm medföljer, vilket ger en total längd på upp till 21,5 cm.

Kontrollringen och knapparna är programmerbara. Vi ställde in knapparna på att sätta på och stänga av kamerans tysta slutare.

Inte minst för porträtt och bröllopsfoton är det många fotografer som prioriterar ett ljusstarkt objektiv på 135 mm. Här arbetar man vanligtvis på tre meters avstånd eller mer, där man får naturliga proportioner och inte står besvärande nära dem man fotograferar. Dessutom kan man få kraftig oskärpa på bakgrunden.

Canons nya L-objektiv för de spegellösa R-kamerorna utstrålar kvalitet, och det är 185 gram tyngre än den lite mindre ljusstarka DSLR-versionen som lanserades 1996. Det är tätat, och kontrollringen klickar fint.

Skärpan i mitten är fantastisk redan från full bländaröppning på F1.8 och den håller hela vägen upp till F16. På F22 är bilderna en aning mjuka men fortfarande riktigt bra. Skärpan håller ända ut i bildhörnen även på F1.8, vilket är imponerande. På råbilderna kan man se en aning tunnformig missteckning, och en del vinjettering (alltså mörkare bildhörn) förekommer på F1.8 men den avtar gradvis för att vara helt borta vid F5.6. Båda delarna elimineras på jpeg-bilderna i kameran och kan enkelt korrigeras automatiskt på råfilerna i exempelvis Lightroom.

På F1.8 får man en riktigt mjuk och fin bokeh, alltså oskärpa på områden utanför fokus. Högdagrar blir cirkelrunda i mitten av bilden, och ut mot kanterna blir de avlånga på den största bländaren, men det är normalt.

Objektivet har optisk bildstabilisering som uppges kunna kompensera för 5,5 slutarsteg, och i kombination med den inbyggda bildstabiliseringen i Canon EOS R6 Mark II, som vi testade objektivet på, kan man komma upp i åtta steg. Vi kunde ta skarpa bilder stående och utan stativ vid en slutartid på en sekund med objektivet.

PRIS

32 290 kronor

OMDÖME

+

Utmärkt skärpa från största bländaröppning.

Mycket fin bokeh på F1.8.

Snabb och tyst fokus.

Läckert konstruerad.

-

Avskräckande pris jämfört med exempelvis Sonys motsvarande objektiv.

BETYG

9,1

Specifikationer

70 cm närgräns

9 bländarlameller

8,9 x 13,0 cm

935 gram

Testbilder