Kortet hanterar det bästa videoformatet i Sony A7R V utan problem. Det gör inte SD-kort.

2 snabba om Lexar CFexpress Type A Gold 160 GB

Kortet kan svälja fyra gånger så många bilder i en serietagning som ett snabbt SD-kort.

Lexar utlovar full funktionalitet i temperaturer från minus tio och upp till 70 grader.

SD-kort har varit standard i åratal, men det håller på att förändras snabbt. I många nyare spegellösa kameror kan man nämligen använda CFexpress-kort, som är den senaste standarden. De är mycket snabbare än SD-kort.

CFexpress finns som typ A och typ B, som passar till olika kameramärken. Sony använder typ A, som vi recenserar här. Fysiskt är kortet lite mindre än ett SD-kort och nästan hälften så stort som typ B-kortet.

Vi testade Lexars nya Gold-kort på 160 GB i en Sony A7R V med 61 megapixel, och här var fördelarna med de nya korten lätta att upptäcka. Vi kunde ta 199 okomprimerade råbilder i serie innan bufferten blev full. Bara sex sekunder senare var kortet redo att ta emot nya bilder. Vi gjorde samma sak med Sonys tämligen snabba SD-kort av typen Tough. Då kunde vi bara ta 49 råbilder i serie och fick vänta 20 sekunder på att bufferten skulle tömmas.

Även vid överföring till datorn sparade vi tid. Vi överförde 647 bilder motsvarande 59,59 GB från båda korten till vår MacBook Pro M1 via Lexars nya, andra generationens kortläsare som tar både CFexpress Type A och SD-kort. Det tog bara 88 sekunder från CFexpress-kortet och hela 216 sekunder från SD.

Lexars CFexpress Type A Gold är i skrivande stund nyast och snabbast på marknaden och därför är priset fortfarande ganska högt. Med tiden sjunker priset förhoppningsvis och i så fall föredrar vi Lexar-kortet, som kan komma upp i 900 MB/s medan konkurrenterna bara klarar 800. Det innebär hela 25 procent fler bilder i en serie med Lexar, jämfört med andra typ A-kort.

PRIS

4 990 kronor

Så tyckte vi efter …

10 minuter Kortet klarar alla videoformat i vår Sony A7R V.

60 minuter Lexars kort är märkbart snabbare än konkurrenternas.

OMDÖME

+

Blixtsnabbt minneskort med gott om lagringsutrymme.

Kan användas för arkivering i temperaturer mellan –25 och 85 grader.

Marknadens snabbaste kort till Sony.

-

Type B är fortfarande dubbelt så snabbt som Type A.

Lexar är nyast och snabbast och därför dyrast.

BETYG

9,0

Specifikationer

800 MB/s max. skrivhastighet

900 MB/s max. läshastighet

320 GB max. kapacitet

160 GB min. kapacitet