På köpet får man ett vindskydd som effektivt eliminerar vindbrus när det blåser.

2 snabba om Sony ECM-M1

Man slipper hängande kablar eftersom ljudet överförs via blixtskon, som även levererar ström till mikrofonen.

ECM-M1 är damm- och fuktavvisande och sitter i en flexibel upphängning för att dämpa vibrationsljud.

Denna lilla mikrofon för Sonys systemkameror är banbrytande. Via en ratt på baksidan kan den nämligen ställas in i inte mindre än åtta olika lägen, beroende på varifrån man vill fånga upp ljud. Det är helt nytt och fungerar förvånansvärt bra.

Bland de åtta lägena finns tre som främst fångar upp ljud framför kameran. De tar upp ljud i olika vinklar från t.ex. en eller flera personer. Ljud bakifrån och från sidorna kommer med men är kraftigt nedtonat. Mikrofonen kan också ställas in för att ta upp ljud bakifrån, så att fotografens röst hörs i första hand. Det finns även två lägen där ljud tas upp bakifrån och framifrån, vilket är användbart vid intervjuer. Dessutom kan du ta upp ljud i 360 grader samt i stereo.

Ljudkvaliteten blir betydligt bättre än med den inbyggda mikrofonen i A7 IV, som vi testade mikrofonen på. Det blir större djup och mindre brus. Och naturligtvis ger alla lägena betydligt fler alternativ.

Det finns två brusfilter. Det ena är ett low-cut-filter som tar bort djupa ljud, men vi upplevde också att ljudet av röster blev tunnare. Det andra är ett digitalt brusfilter. När vi satte på en fläkt dämpades fläktljudet effektivt utan att rösterna försämrades.

Mikrofonen kan användas med många av Sonys systemkameror men fungerar bäst med modeller med digital ljudöverföring, vilket finns i de flesta kameror som lanserats sedan 2019. På kompatibla kameror kan du till och med spela in i fyra kanaler, där ljudet i kanal tre och fyra spelas in i 360 grader i två ljudnivåer. På så sätt får du reservljudspår om du skulle ha valt fel läge eller ställt in ljudnivån för högt eller lågt i kanal ett och två.

PRIS

4990 kr

OMDÖME

+

Extremt flexibel mikrofon för många typer av inspelningar.

Bättre ljudkvalitet än med kamerans inbyggda mikrofon.

Mycket kompakt och lätt.

Lätt handhavande som alla klarar.

Lite saltad prislapp.

BETYG

9,0

Specifikationer

40-20 000 Hz

120 dB SPL, max ljudnivå

4,0 x 7,2 x 6,4 cm

65 gram