Batteriet håller upp till 20 minuter, och det är mycket FPV-världen.

3 snabba om DJI FPV Combo

Toppfarten är 140 km/h i Manual Mode, och drönaren kan accelerera från 0 till 100 på två sekunder.

Vi kunde göra otroliga manövrer med drönaren, men när man trycker på en knapp återvänder den till utgångspunkten och landar själv.

För att klara de häftiga fotovinklarna arbetar kamerans gimbal bara på en axel. Resten hanteras av en bra elektronisk stabilisering.

FPV står för First Person View och är en genre med fokus på fart och upplevelsen när man ser genom drönarens kamera med ett par tillhörande glasögon. Detta är den första FPV-drönaren från DJI, och de har lyckats skapa en bra hybrid mellan en FPV och en traditionell drönare. FPV är vanligtvis för bygg-själv-folket, som köper och sätter ihop lösa delar, men hos DJI får man en färdig lösning. DJI ger även ökad säkerhet vid FPV-flygningen i form av välfungerande gps, sensorer som upptäcker hinder, farthållare och en effektiv nödbroms. Och anslutningen till glasögonen samt bildkvaliteten i dessa höjer DJI högt över allt annat.

I läget Normal flög den mycket kontrollerat, som alla andra från DJI. När vi släppte joystickarna i den utmärkta fjärrkontrollen stod drönaren helt stilla i luften. I Sport-läget var toppfarten hisnande 100 km/h, och drönaren kan kränga cirka 45 grader åt sidorna. Vi hade hela tiden full kontroll tack vare gps:en, men sensorerna stängdes av. Manual-läget ger en total FPV-upplevelse. Här kan drönaren flyga åt alla upptänkliga håll, göra loopingar och rulla åt sidan. Det finns inga hjälpmedel, och denna typ av flygning är så svår att man måste öva i timmar i den tillhörande simulator-appen för att inte störta.

Kameradelen är inte det viktigaste i FPV-genren, och det märks. Visserligen filmar DJI FPV i 4K, men kontrasten är våldsamt hög, så detaljer i mörka partier försvinner ofta. Det blir något bättre med inställningen D-Cinelike, där man kan lätta upp skuggor och optimera färgerna i videoredigeringen. Fotodelen saknar helt ambitioner: kameran skapar helt enkelt en bild från ett videoklipp på 8,3 megapixel, och bildkvaliteten ligger en bra bit under dagens mobilstandard.

Det finns alltså begränsningar, men man kan göra unika filmklipp av action, susa upp och ned för slänter, göra stunttrick och ha kul med drönaren. Om man är förstagångsköpare eller prioriterar fotokvaliteten, bör man välja Mavic-serien.

PRIS 14490 kr

Så tyckte vi efter …

1,5 timmar: Uppdatering av firmware tog längre tid än förväntat.

1 dag: FPV-glasögonen är fantastiska, och vi blir nästan inte åksjuka.

1 vecka: Fotokvaliteten är låg, men flygningen är oerhört underhållande.

Omdöme

+

En lyckad hybrid som gör FPV-flygning tillgänglig för alla.

Kvaliteten på glasögonen och signalen till drönaren är marknadens bästa.

Stort utbud av extrautrustning och reservdelar.

Allt är välkonstruerat och utstrålar kvalitet.

Fotokvaliteten är långt under Mavic 2 Pro.

BETYG

9,0

Specifikationer

4K video

8,3 megapixel

15 mm brännvidd

795 gram

Närmaste konkurrent

iFlight BumbleBee HD + GoPro-kamera och glasögon Ännu inte testad

Detta innehåll är endast för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att få tillgång
Är du inte prenumerant? Få full tillgång till Fördelszonen för bara 29 kr.
  • Ladda hem gratis e-böcker som gör dig till en bättre fotograf
  • Få fri tillgång till alla videokurser i Lightroom, Photoshop och Elements.
  • Se lärorika videor om kamerainställningar och fototeknik.
  • Ladda ned gratis program och justeringar för bildbehandling.
  • Få tidningen hem i brevlådan.