Förhållandet mellan bländare, ISO och slutartid är helt avgörande för hur sina bilder blir. I den här e-boken får du rätsida på förhållandet mellan de tre justeringarna och andra viktiga inställningar.

Med bländaren styr du skärpedjupet, så att du kan göra bakgrunden oskarp eller se till så att allt i bilden blir skarpt, och med slutartiden kan du frysa fast rörelser eller skapa effektfull oskärpa. De båda faktorerna avgör hur mycket ljus som kommer in till kamerans bildsensor. Vilka inställningar du kan välja beror emellertid också på hur ljust motivet är, så du har inte fritt val när du ska välja bländare och slutartid.

En stor bländaröppning ger en oskarp bakgrund, samtidigt som det möjliggör användning av relativt korta slutartider.

Om du i svagt ljus använder en kort slutartid och en liten bländaröppning, kommer det inte in tillräckligt med ljus i kameran. Du kan visserligen förstärka signalen genom att öka ISO-värdet, men om du ökar för mycket, får du korniga bilder.

Det gäller alltså att hitta den rätta kombinationen av slutartid, bländare och ISO för att åstadkomma den önskade effekten. De här tre faktorerna behöver kontinuerligt anpassas efter varandra och de rådande ljusförhållandena.

I videoserien Fotoskolan går vi igenom kamerans inställningar. Se bland annat hur du skapar personliga inställningar, använder ISO och arbetar med blixt.

Lyckligtvis får du bra hjälp av kamerans ljusmätare, men du får bäst bilder när du själv tar kontrollen. Vid vissa motiv är det nämligen bländaren som bör styra valet av de övriga inställningarna, medan det vid andra är slutartiden som ska prioriteras.

Med en slutartid på 1/160 sekund kan man få en känsla av hastigheten i det här motivet där vi har panorerat med cyklisten medan vi tog bilden.

I den här e-boken lär du dig alla de grundläggande kamerainställningarna, så att du vet när det är läge att justera bländaren och när du behöver justera slutartiden.

>Läs också: Förstå skärpedjupet på 5 minuter

Du lär dig också att använda kamerans smarta histogramfunktion, som på lcd-skärmen ger dig en snabb grafisk översikt över hur ljuset fördelas i din bild, vilket är till stor hjälp när man ska välja rätt inställningar. Du kan korrigera inställningarna med hjälp av exponeringskompensation, och i e-boken kan du läsa om hur du använder funktionen.

Så tar du skarpa bilder

I e-boken får du också lära dig mer om fokusinställningarna, så att du kan ta bilder där skärpan ligger precis där du vill ha den. Du lär dig att använda kamerans fokuspunkter, hur du fångar motiv i rörelse och när du bör fokusera manuellt.

I den 48 sidor långa e-boken får du även en rad tips på lite mer undangömda funktioner. Boken är i pdf-format, så du kan spara den på datorn, surfplattan och mobilen. Klicka på Ladda ned överst på sidan för att ladda ned boken.

Detta innehåll är endast för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att få tillgång
Är du inte prenumerant? Få full tillgång till Fördelszonen för bara 29 kr.
  • Ladda hem gratis e-böcker som gör dig till en bättre fotograf
  • Få fri tillgång till alla videokurser i Lightroom, Photoshop och Elements.
  • Se lärorika videor om kamerainställningar och fototeknik.
  • Ladda ned gratis program och justeringar för bildbehandling.
  • Få tidningen hem i brevlådan.