Vissa motiv är så imponerande att man lätt tror att bara yrkesfotografer kan fånga dem. Men med vanlig kamerautrustning kan du faktiskt ta bra bilder av otroligt häftiga fenomen. Det enda som krävs är att du vet var och när de uppstår och att du behärskar några speciella kamerainställningar och fototekniker.

Se även: Hämta vår guide till kamerans grundinställningar

Bocka av på din lista

I e-boken har vi samlat artiklar om motiv som många fotografer drömmer om att ta lyckade bilder av, men som man kanske ännu inte bockat av på sin lista. Vi guidar dig till motiven, vi hjälper till med smart utrustning och inspirerar dig till olika kompositioner. Dessutom visar vi hur du ställer in kameran på bästa sätt. I boken går vi igenom nedanstående motiv.

Vintergatan

Tidigare var det omöjligt att fota bandet av stjärnor med vanlig utrustning, men idag har kamerorna blivit så ljuskänsliga att det ligger inom räckhåll. Vi visar var och när du hittar Vintergatan samt hur du lyckas med bilderna.

Blixtar

Man skulle kunna tro att det krävs en massa tur för att fånga en blixt på bild, men en förbisedd funktion i kameran kan hjälpa dig. Den visar vi dig i e-boken, och dessutom får du tips på var det är bra att stå, kompositioner och kamerainställningar.

Norrsken

Ett av naturens häftigaste fenomen är norrsken. Vi hjälper dig att spåra upp det, och dessutom guidar vi dig till rätt fotoutrustning. Vi visar även de speciella kamerainställningar du behöver för att ta lyckade bilder av det dansande ljusspelet.

Stjärnspår

Med helt vanlig kamerautrustning kan du skapa fantastiska bilder där stjärnorna blir till ljusspår. Det kräver dock särskilda metoder, och vi visar både en lättare och en mer exakt teknik. Se även var och när det är bäst att fånga stjärnspår.

E-boken är i pdf-format och du kan enkelt spara den på datorn, mobilen och surfplattan, och du kan även skriva ut den.

Detta innehåll är endast för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att få tillgång
Är du inte prenumerant? Få full tillgång till Fördelszonen för bara 29 kr.
  • Ladda hem gratis e-böcker som gör dig till en bättre fotograf
  • Få fri tillgång till alla videokurser i Lightroom, Photoshop och Elements.
  • Se lärorika videor om kamerainställningar och fototeknik.
  • Ladda ned gratis program och justeringar för bildbehandling.
  • Få tidningen hem i brevlådan.