Morten Top-Jensen har i decennier varit intresserad av fjärilar. Förr i tiden samlade han döda exemplar på nålar, men under de senare åren ägnar han sig uteslutande åt att fotografera dem. Morten har skrivit flera verk om fjärilar och reser över stora delar av världen för att komma nära de små djuren.

Här berättar Morten om sex fjärilar som gjorde stort intryck på honom när han träffade på dem ute i naturen.

Zerynthia rumina

Under en resa till södra Spanien tidigt på våren kom det här vackra exemplaret av spansk hålrotsfjäril flygande och satte sig under en kort stund på en kaktus där jag kunde fotografera den. Jag såg den flera gånger efter det, men då fladdrade den bara runt, så jag fick aldrig fler chanser att ta fler bilder av den.

Cyaniris semiargus

Den här bilden av två ängsblåvingar är tagen i Litauen. Jag fick lägga mig raklång i det morgondaggiga gräset för att få den här vinkeln av parningen. Det är alltid populärt med bilder av fjärilar i parning. Fördelen med att fotografera insekter i parning är att de ofta håller sig rätt stilla och passiva, vilket gör dem enklare att fotografera.

Archon apollinus

Detta är en av Europas mest sällsynta fjärilsarter. Den finns bara på ett fåtal väldigt begränsade platser i Europa. Jag har fotograferat den på en bergssida på Samos i mars 2012. På den här lokalen är arten talrik, så det var relativt enkelt att ta fina bilder av den här vackra fjärilen.

Pontia edusa

Här ser vi grönfläckig vitfjäril under parning på Gotland, där den trivs på en lokal som närmast kan liknas vid ett grustag. Att se den i parning var en riktig fin upplevelse.

Parnassius apollo

Apollofjärilen hade tidigare ett stort utbredningsområde över hela Sverige upp till Ångermanland, men numera förekommer de bara fläckvis, främst utmed ostkusten samt på Gotland. Jag mötte den här individen på just Gotland. Den har en kraftfull flykt, men det går att komma nära den när den sitter på marken eller i vegetationen. Det var länge min dröm att fotografera en apollofjäril och till slut lyckades jag.

Argynnis aglaja

Ängspärlemorfjäril fotograferad nedifrån. På en resa till Sverige bekantade jag mig med den här vackra arten som var så samarbetsvillig att jag försiktigt kunde lyfta på lövet där den satt och ta den här bilden.