Oavsett årstid kan du ta imponerande landskapsfoton som fångar de stora vidderna och är fulla av dramatik. Och med rätt inställningar och utrustning får du bäst förutsättningar att ta de bilder du är ute efter.

Här har vi satt samman ett paket som hjälper dig att ta de bästa bilderna ute i naturen. Här kan du hämta vår e-bok om landskapsfoto, där du bland annat kan se hur du arbetar dig fram till den optimala bilden. Dessutom får du massor av tips och inspiration i e-boken.

Du får också tre fickguider med enkla grundinställningar och smarta tips för landskap, solnedgångar och snöbilder. Du kan själv skriva ut och klippa ut guiderna, och spara dem i plånboken.

>Se även: Få koll på kamerans knappar och funktioner i Kameraskolan

Längst ner på sidan kan du också se tio videor där naturfotografen Mads Peter Iversen går igenom de häftigaste naturfenomenen och hur du fångar dem med kameran.

Snygga effekter med roligt program

Fram till den 31 december 2022 kan du också hämta en fullversion av Windows-programmet Franzis HDR Projects 6 Professional, som kan göra dina landskapsbilder ännu mer spännande. Det enda du behöver göra är att registrera dig hos Franzis när du installerar programmet, som du hämtar från denna sida.

Observera att programmet endast är avsett för Windows-datorer och att det har två namn. På vissa ställen heter det HDR Projects 2018 Professional och på andra ställen HDR Projects 6 Professional.

Programmet skapar så kallade HDR-bilder med massor av detaljer i högdagrar och skuggor. Du kan använda det på ett enskilt foto eller med speciella HDR-foton som du har tagit med olika exponeringar.

Programmet har färdiga inställningar som gör det mycket enkelt att få fina resultat på kort tid. Nedan har vi använt en av de färdiga effekterna på bilden till höger. Till vänster ser du originalet. Du kan dra i strecket i mitten för att se mer av de två bilderna.

Nedan kan du se hur du installerar och använder programmet.

Så här får du en fullversion av programmet

Hämta installationsfilen från denna sida. Filen du hämtar är en zip-fil som du måste packa upp först. Packa upp den och installera programmet i mappen. Under installationen behöver du registrera dig. Klicka på knappen Internet. Nu öppnas en webbläsare där du fyller i din e-postadress och ger företaget tillåtelse att skicka nyheter till dig. Kom ihåg att markera rutan ”Jag är inte en robot”. Klicka på Send (Skicka). Nu får du ett e-postmeddelande från Franzis Verlag där du klickar på >> CLICK HERE TO ACTIVATE YOUR PRODUCT <<. Dessutom får du ytterligare ett e-postmeddelande med ett användar-ID som består av nio siffror och en registreringskod som också är ett serienummer.

Kopiera användar-ID från e-postmeddelandet till installationsprogrammet där det står Personal user ID. Kopiera sedan registreringskoden till fältet Registration code. Klicka på OK.

När programmet har installerats och körs första gången måste du även ange registreringskoden i fältet Serial Number. Klicka på Activate now.

Så använder du Franzis HDR Projects 6 Professional. Du kan öppna en enskild bild genom att välja File och HDR from a single image. Välj sedan en bild. Om du har tagit speciella HDR-foton av samma motiv med olika exponeringar, kan du öppna dem genom att välja File och Import exposure bracketing.... Markera sedan filerna och öppna dem.

Oavsett om du använder en enskild bild eller HDR-foton kan du nu välja mellan olika förinställningar till vänster. När du har valt den du vill ha kan du eventuellt finjustera med reglagen till höger.

Du sparar genom att trycka på Ctrl + S. Klicka sedan på Save för att spara en kopia.

Nedan kan du se de tio videorna med landskapsfotografen Mads Peter Iversen.

Detta innehåll är endast för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att få tillgång
Är du inte prenumerant? Få full tillgång till Fördelszonen för bara 29 kr.
  • Ladda hem gratis e-böcker som gör dig till en bättre fotograf
  • Få fri tillgång till alla videokurser i Lightroom, Photoshop och Elements.
  • Se lärorika videor om kamerainställningar och fototeknik.
  • Ladda ned gratis program och justeringar för bildbehandling.
  • Få tidningen hem i brevlådan.