Med hjälp av helt vanlig fotoutrustning kan du ta fantastiska bilder av natthimlen. Ett paketobjektiv, ett fotostativ och en systemkamera, räcker nämligen för att fotografera Vintergatan, stjärnspår och andra himlafenomen.

Du behöver dock ha koll på kamerainställningarna, för de ska vara väldigt olika beroende på om du tänker fotografera månen, Vintergatan eller stjärnspår. Dessutom behöver du veta när det är bäst att ge sig ut och fotografera.

Vi hjälper dig med båda delarna i vår e-bok, där vi har sammanställt och uppdaterat våra bästa artiklar om fotografering av natthimlen.

Vintergatan uppskattas bestå av mellan 200 och 400 miljarder stjärnor.

I boken får du konkreta tips på när och hur du kan ta de bästa bilderna av himlens vackra fenomen, och så får du inspiration till att få ut mesta möjliga av motiven.

De bästa kamerainställningarna för astrofoto

I en av artiklarna i e-boken visar vi hur du fångar bland annat stjärnfall, stjärnspår och norrsken, och så får du goda råd om inställningar, komposition och när det är bäst att fotografera.

Genom att fotografera med långa slutartider, kan du fånga vackra stjärnspår när jorden vrider sig kring sin egen axel.

Du får också en artikel där vi tittar närmare på Vintergatan, och så kan du bland annat se hur du bäst fotograferar stjärnor utan att störas av konstljus från städer.

Se även videoserien ”De 10 vackraste naturfenomenen”, där landskapsfotografen Mads Peter Iversen hjälper dig att lyckas med bilderna av bland annat norrsken och stjärnor.

E-boken är fylld med tips om utrustning, fenomen och inställningar som gör att du kan ta ännu bättre bilder av natthimlen. Den är på 29 sidor och i pdf-format, så du kan läsa den på mobilen, surfplattan och datorn.

Detta innehåll är endast för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att få tillgång
Är du inte prenumerant? Få full tillgång till Fördelszonen för bara 29 kr.
  • Ladda hem gratis e-böcker som gör dig till en bättre fotograf
  • Få fri tillgång till alla videokurser i Lightroom, Photoshop och Elements.
  • Se lärorika videor om kamerainställningar och fototeknik.
  • Ladda ned gratis program och justeringar för bildbehandling.
  • Få tidningen hem i brevlådan.