Det bästa sättet att skapa fina bilder av stjärnspår är att ta en serie på exempelvis 70 bilder av natthimlen och sedan använda stacking-tekniken för att lägga samman dem. På det sättet får du längre spår, och du kan använda kortare slutartider, vilket ger möjlighet att använda ett lägre ISO-värde.

Du kan använda ett program som Photoshop när du gör din stacking, men med så många bilder som krävs för att få tydliga stjärnspår, kan det ta en halv eller till och med en hel timme för programmet att bearbeta alla bilderna.

Därför rekommenderar vi i stället gratisprogrammet StarStaX, som är utvecklat just med tanke på stjärnspår. Du kan ladda ned det på denna sidan. Du hämtar programmet som en zip-fil. Välj den som passar din dator, t.ex. StarStaX-0.71_Win64.zip. När du har hämtat filen packar du upp den. I Windows högerklickar du på filen och väljer Packa upp alla.... Klicka dig fram till undermappen där filen StarStaX.exe ligger och dubbelklicka på den.

Det kan vara nödvändigt att installera paketet Microsoft Visual C++ Redistributable. Denna fil ligger i roten av den uppackade filen, och filnamnet börjar med vcredist_.

I videon nedan kan du se hur du öppnar och sätter ihop de enskilda fotona, för att sedan spara den färdiga bilden i programmet.

Detta innehåll är endast för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att få tillgång
Är du inte prenumerant? Få full tillgång till Fördelszonen för bara 29 kr.
  • Ladda hem gratis e-böcker som gör dig till en bättre fotograf
  • Få fri tillgång till alla videokurser i Lightroom, Photoshop och Elements.
  • Se lärorika videor om kamerainställningar och fototeknik.
  • Ladda ned gratis program och justeringar för bildbehandling.
  • Få tidningen hem i brevlådan.