Photoshop ger oanade möjligheter att förbättra bilder och skapa roliga effekter, men ibland kan det ta tid att hitta rätt funktioner och verktyg. Därför har vi här satt ihop ett paket med innehåll som hjälper dig att få överblick och gör att du arbetar snabbare i programmet.

Här kan du nämligen hämta en översikt över programmets viktigaste kortkommandon samt en översikt över programmets verktyg, och dessutom får du tio funktionsmakron med färdiga justeringar som du kan använda på dina bilder med några få klick.

Nedan ser du vad som ingår i paketet.

Ark med kortkommandon i Photoshop

Om du till exempel vill använda verktyget Beskärning är det mycket effektivare att trycka på C istället för att klicka med musen, och med vissa kortkommandon slipper du till och med gå in i menyer och undermenyer för att välja en viss funktion. Vi har gjort ett ark med de viktigaste kortkommandona i Photoshop som du kan ha på datorns skrivbord, så att det alltid finns tillgängligt. Du kan också skriva ut arket.

Översikt: Photoshops verktyg

Photoshop innehåller omkring 70 verktyg, och vi har gjort en översikt med samtliga verktyg och deras namn. Översikten är i pdf-format så att du själv kan skriva ut den.

>Se även: Vi har även gjort tio videor där du lär dig att använda alla verktyg som är viktiga för fotografer.

Färdiga effekter för dina foton

Du får även tio så kallade funktionsmakron med effektfulla justeringar av dina foton. Funktionsmakron påminner om filter i exempelvis Instagram och är fotoeffekter som du kan använda på dina bilder med några få klick.

Det är alltså ett antal redigeringssteg som vi har spelat in och som du kan spela upp på dina bilder. Nedan kan du se en video med de tio effekterna.

Så här använder du funktionsmakron

Spara filen på skrivbordet och se till att panelen Funktionsmakron visas i Photoshop genom att välja Funktionsmakron i menyn Fönster. Klicka på ikonen med fyra streck i panelen Funktionsmakron och välj Läs in makron... Leta upp filen som du just har sparat. För att använda ett funktionsmakro markerar du det i panelen och klickar på play-symbolen nedtill i panelen. I videon nedan visar vi hur du installerar och använder ett paket med funktionsmakron.

OBS! Om du använder Mac ska du vara medveten om att filändelsen automatiskt kan ändras från .atn till .psb när du hämtar den. Innan du kan installera dina funktionsmakron måste du ändra filändelsen genom att högerklicka på filen och välja Byt namn eller Ändra namn. Skriv sedan ”atn” i stället för ”psb” och tryck på Retur.

Detta innehåll är endast för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att få tillgång
Är du inte prenumerant? Få full tillgång till Fördelszonen för bara 29 kr.
  • Ladda hem gratis e-böcker som gör dig till en bättre fotograf
  • Få fri tillgång till alla videokurser i Lightroom, Photoshop och Elements.
  • Se lärorika videor om kamerainställningar och fototeknik.
  • Ladda ned gratis program och justeringar för bildbehandling.
  • Få tidningen hem i brevlådan.