Med den här smarta metoden kan du gratis fördubbla kamerans upplösning. Det enda som krävs är att du tar bilder med metoden i åtanke, och metoden kan också bara användas till stillastående motiv, t.ex. arkitektur – inte till motiv i rörelse.

Bilderna kräver en del bildbehandling i Photoshop, men vi har gjort det lätt för dig och satt samman ett funktionsmakro som tar hand om jobbet och som du kan ladda ned genom att klicka på den gröna knappen.

Funktionsmakron är små filer till Photoshop med justeringar som du kan använda på dina egna bilder. Spara filen på skrivbordet, och se till så att panelen Funktionsmakron är synlig i Photoshop genom att välja Fönster och Funktionsmakron. Klicka på ikonen med fyra streck i panelen Funktionsmakron och välj Läs in makron… Gå till den sparade filen och klicka på OK. För att använda ett funktionsmakro markerar du det i panelen och klickar på uppspelningssymbolen längst ner i panelen.

Så tar du bilderna

Det första du ska göra är att ta fyra bilder av ditt motiv. Ta bilderna på fri hand, de ska nämligen inte vara helt identiska.

Du öppnar de fyra bilderna i ett enda lager i Photoshop genom att välja Arkiv, Skript och Läs in filer i stapel.... Klicka på OK.

Nu behöver du bara spela upp ditt nya funktionsmakro. Sedan här du fått en detaljrikare och renare bild med dubbelt så hög upplösning.

Bilden får lite halvgenomskinliga kanter som du helt enkelt trimmar bort med Beskärningsverktyget.

Nedan kan du se en bild som har gått igenom samma procedur. Man ser tydligt att bilden blir skarpare och får betydligt mindre brus. Se bl.a. hur texten på markeringspennan blir avsevärt tydligare. Bilden visas i 300 %.

Detta innehåll är endast för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att få tillgång
Är du inte prenumerant? Få full tillgång till Fördelszonen för bara 29 kr.
  • Ladda hem gratis e-böcker som gör dig till en bättre fotograf
  • Få fri tillgång till alla videokurser i Lightroom, Photoshop och Elements.
  • Se lärorika videor om kamerainställningar och fototeknik.
  • Ladda ned gratis program och justeringar för bildbehandling.
  • Få tidningen hem i brevlådan.