Photoshop är ett tvättäkta multiverktyg inom bildbehandling. Här kan du göra allt från grundläggande justeringar av ljushet och färger till helgalna manipulationer med exploderande föremål, väder som ändras eller andra kamerainställningar än vad bilden togs med – bara med hjälp av en datormus och programmet.

Nu har vi gjort en e-bok där vi har sammanställt 24 av våra bästa kurser i Photoshop. Med hjälp av kurserna blir du inte bara bättre på att använda programmet. Du får även massor av inspiration till vad du själv kan göra med dina bilder för att göra dem snyggare och intressantare.

>Läs också: 7 hemligheter som gör dig snabbare på Photoshop

I boken går vi bland annat igenom hur du kan få fram fler detaljer i dina råfiler och hur du kan avlägsna störande element, som elkablar i luften, från dina bilder.

Vi leker också med vädret genom att lägga in regn eller dimma i bilderna, och så livar vi upp solnedgången, så att den blir roligare att se på.

I en av kurserna i e-boken ”Bli bättre på Photoshop” utför vi omfattande bildbehandling på den småtråkiga solnedgången till vänster, så att den blir betydligt färgstarkare.

Oskarp bakgrund i Photoshop

Om du inte hann välja de rätta kamerainställningarna när du tog bilderna, eller om du inte hade med dig rätt kamerautrustning, finns det också hjälp att hämta i Photoshop.

>Läs också: Photoshops 5 viktigaste verktyg

I e-boken kan du bland annat se hur du simulerar effekten av en stor bländaröppning, så att bakgrunden blir extra oskarp, medan huvudmotivet framträder tydligare.

I en annan kurs går åt andra hållet och ökar skärpedjupet, så att en större del av bilden blir skarp. Den här tekniken är särskilt användbar vid makrofotografering.

E-boken är i pdf-format och du kan spara den på datorn, surfplattan eller mobilen.

Detta innehåll är endast för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att få tillgång
Är du inte prenumerant? Få full tillgång till Fördelszonen för bara 29 kr.
  • Ladda hem gratis e-böcker som gör dig till en bättre fotograf
  • Få fri tillgång till alla videokurser i Lightroom, Photoshop och Elements.
  • Se lärorika videor om kamerainställningar och fototeknik.
  • Ladda ned gratis program och justeringar för bildbehandling.
  • Få tidningen hem i brevlådan.