Förinställningar är färdiga justeringar som du kan använda om och om igen på dina foton med bara ett klick. Våra experter har utvecklat en serie avancerade förinställningar för Lightroom Classic, som du kan ladda ner här.

Med våra förinställningar kan du snabbt blåsa liv i ögon och hår i porträtt, lyfta fram detaljer i himlen och mycket mer. Flera av de nya förinställningarna använder artificiell intelligens så att justeringarna uteslutande påverkar exempelvis himlen i dina bilder.

Du kan justera hur kraftig effekt många av de nya förinställningarna ska ha på bilden. Det gör du med reglaget Mängd, som dämpar eller förstärker effekten. Du kan också använda flera av våra förinställningar på samma bild. På så sätt kan du göra en person ljusare och bakgrunden mörkare med bara två klick.

Nedan ser du vilka justeringar de tio förinställningarna gör och hur du enkelt installerar våra förinställningar i ditt Lightroom Classic.

På bilden nedan kan du ta tag i strecket och dra det i sidled för att jämföra originalet med vår justerade version, där vi har gjort bakgrunden mörkare med förinställningen Darker background för att få personen att framträda tydligare.

De här 10 förinställningarna får du i paketet

Cooler sky Gör himlen djupare blå och ökar kontrasten i himlen utan att påverka resten av bilden.

Darker background Dämpar bakgrunden i t.ex. ett porträtt så att personen framträder tydligare.

Dramatic sky Gör himlen mörkare och ökar kontrasten utan att påverka resten av bilden.

Enhanced detail Lättar upp skuggor och dämpar högdagrar för att få större detaljrikedom. Ökar även texturer och skärpa.

Landscape pop Förstärker gröna och blå toner, och gör dem lite kallare. Ökar även kontrasten. Utmärkt för landskapsbilder.

Lighter foreground Lättar upp allt utom himlen för att göra förgrunden tydligare.

Lighter subject Lättar upp bildens huvudmotiv – t.ex. personen i ett porträtt.

Portrait pop Gör hår, läppar och ögon mer iögonfallande och slätar ut huden något.

Smooth skin Minskar kontrast och textur i hudpartier för att göra huden slätare. Använd reglaget Mängd för att minska eller öka effekten om det behövs.

Warmer sky Gör himlen varmare i nyanserna, vilket till exempel kan användas på solnedgångsbilder.

I den högra delen av bilden har vi använt flera av våra förinställningar för att göra himlen mer dramatisk, färgerna mer livfulla och förgrunden ljusare.

Så installerar du förinställningar i Lightroom

När du har hämtat zip-filen med förinställningar och sparat den, till exempel på skrivbordet, installerar du den i Lightroom genom att välja Arkiv och Importera framkallningsprofiler och förinställningar….

Du hittar sedan dina nya förinställningar i modulen Framkalla, där de finns under Diginordic 2024 i panelen Förinställningar på vänster sida. Nu kan du helt enkelt klicka på en förinställning för att tillämpa justeringarna på den valda bilden.

Detta innehåll är endast för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att få tillgång
Är du inte prenumerant? Få full tillgång till Fördelszonen för bara 29 kr.
  • Ladda hem gratis e-böcker som gör dig till en bättre fotograf
  • Få fri tillgång till alla videokurser i Lightroom, Photoshop och Elements.
  • Se lärorika videor om kamerainställningar och fototeknik.
  • Ladda ned gratis program och justeringar för bildbehandling.
  • Få tidningen hem i brevlådan.