Med Photoshop Elements har du enastående möjligheter att förbättra dina bilder. Bildbehandlingsprogrammet har nämligen många av verktygen som återfinns i det mer avancerade programmet Photoshop.

Du kan lätt justera ljushet, färger och kontrast för att snabbt göra bilderna betydligt snyggare, eller så kan du utföra avancerade friläggningar där du t.ex. lägger in ett huvudmotiv på en ny bakgrund.

> Läs också: Kom igång med Photoshop Elements

Få många fler detaljer

I likhet med Photoshop har Photohop Elements en inbyggd råkonverterare där du kan arbeta med råfiler från kameran. Råfiler består av rådata från kamerans bildsensor, vilket medför att du kan få fram betydligt fler detaljer och bättre färger än med vanliga jpeg-filer när du justerar dina bilder i Elements.

Till vänster visas den ursprungliga bilden där molnen har frätt ur så att de är helt vita. Till höger har vi justerat råfilen i Photoshop Elements, så att alla detaljerna i molnen nu syns.

>Läs också: 5 bra skäl till att fotografera i råformat

I de fem videorna nedan går vi igenom alla de grundläggande möjligheterna i Photoshop Elements. Vi visar de viktigaste funktionerna och verktygen, och så kan du se hur du använder justeringsmöjligheterna i råkonverteraren.

Del 1 – Översikt

Här går vi igenom användargränssnittet i Photoshop. Vi går igenom startmenyn och organiseringsdelen, och så tittar vi på Fotoredigerarens uppbyggnad med menyer, verktyg, verktygsfält och paneler.

Del 2 – Ljushet, färger och kontrast

I den här videon går vi igenom de grundläggande justeringarna under menypunkten Förbättra i Photoshop Elements. Det är här som man verkligen kan förbättra bilderna. Här går vi igenom hur du justerar ljushet, kontrast och färger. Bland annat får vi fram fler detaljer i högdagrarna, och så korrigerar vi färgerna som har blivit en aning för varma.

Del 3 – Friläggningar och lager

Photoshop Elements har utmärkta funktioner som man kan använda för att markera delar av bilderna, så att man bland annat kan frilägga en förgrund för att sedan lägga in den på en annan bakgrund. I den här videon visar vi några av alla möjligheter för att markera och frilägga, och så använder vi lager för att byta ut himlen mot en annan.

Del 4 – De viktigaste verktygen

Photoshop Elements har en rad olika verktyg som man använder direkt på bilden, och här går vi igenom de viktigaste. Du kan bland annat se hur du avlägsnar fläckar med hjälp av kloningsverktygen och hur du beskär och rätar upp en sned horisont.

Del 5 – Råkonverteraren

I den sista videon i vår grundkurs i Photoshop Elements går vi igenom råkonverteraren där man har de allra bästa möjligheterna att förbättra bilderna. Om du har fotograferat i råformat innehåller filen nämligen mycket mer information än jpeg-bilder, och det betyder att du får betydligt bättra justeringsmöjligheter. Här går vi igenom hur du kan förbättra ljusheten, kontrasten, färgerna och skärpan, och hur du kan få fram många fler detaljer i dina motiv,

Detta innehåll är endast för prenumeranter

Logga in i Fördelszonen för att få tillgång
Är du inte prenumerant? Få full tillgång till Fördelszonen för bara 29 kr.
  • Ladda hem gratis e-böcker som gör dig till en bättre fotograf
  • Få fri tillgång till alla videokurser i Lightroom, Photoshop och Elements.
  • Se lärorika videor om kamerainställningar och fototeknik.
  • Ladda ned gratis program och justeringar för bildbehandling.
  • Få tidningen hem i brevlådan.